• 19-07-2022, 22:22:24
    #1



    ONSOZ

    Cağımız devletinin karmaşık bir yapısı var. Ancak bu karmaşık yapı icinde bir de “devlet icindeki devletten ya da “gizli iktidar” dan veya “gorunmeyen hukumet” ten soz acılıyor.

    Coğu ulkede denetim dışında kalan bu ikinci devletin, halkın gozunden uzakta bir mekanizma oluşturduğu biliniyor. İstihbarat orgutlerinin, ordudaki ozel dairelerin, burokrasideki yeraltı birimlerinin varlığı “acık rejim” kavramıyla bağdaşmıyor. İşin ilginc yanı en “acık rejim” e sahip olduğunu ileri suren ABD’de CIA’nın egemenliğini kimse yadsıyamıyor.

    AMERİKA’ya bağlı ulkelerde ise konu daha dramatiktir. Cunku bu kez bağlı ulkedeki “gorunmeyen iktidar” la WASHİNGTON arasındaki “gizli ilişkiler” olaya gayri milli bir nitelik vermektedir. “Devlet icindeki devlet” ulusal varlığı bir başka yabancı devletin guvencesinde gorurse sonuc ne olur?

    Bu kez “acık rejim” in duş ya da yanılsamadan başka bir şey olmadığı gorulecektir. “Kapalı kapılar arkasında” o ulkeye ilişkin kararlar verilecek ve bir “silahlı siyasal parti”ye donuşturulen ordunun dış destekli darbeleriyle bağımlı ulkeye yon vermek kolaylaşacaktır.

    Bu sorun kuşkusuz yalnız TURKİYE’ye ozgu değildir, ama bizim ozel bir durumumuz var.

    TURKİYE, bağımsızlığını hicbir ulkeye borclu değildir. Tumuyle ulusun gercekleştirdiği bir ulusal kurtuluş savaşından soma Cumhuriyet Devleti kurulmuştur. Ne var ki ikinci Dunya Savaşından sonra ABD’nin TURKİYE’deki etkinliği coğu eski somurgede ya da İkinci Dunya Savaşı’ndan sonra Amerikan ordusunun işgalden kurtardığı ulkelerde olduğundan daha gucludur.

    Nitekim bu gucun olcusu 12 EYLUL darbesinde tam anlamında saptanabildi. Artık belgelendiği gibi; 1980’de dunya dengeleri ve TURKİYE’deki ozel konum Ankara’da bir darbeye gereksinme gosteriyordu. Washington’un gozetim ve denetiminde 12 EYLUL gercekleştirildi. Bu olayın ulkemizdeki sol, sosyalist, devrimci ve demokratik halk gucleri adına ne demek olduğu, ancak yaşandıktan sonra anlaşılabildi.

    Talat TURHAN, TURKİYE’deki uc askeri darbeyi (27 MAYIS, 12 MART, 12 EYLUL) icinde ve yakından yaşadıktan sonra deneyim ve birikimlerini kitaba donuşturen bir yazardır. Cileli hayatında “gizli iktidarla” cok kez yuz yuze gelmiş ve cok kez catışmaya girmiş bir insanın yalnız kitaplık bilgisiyle yetinmesi kuşkusuz beklenemez. Bu alanda kişisel deneyim, bilgi ve birikimin onemi sanıldığından daha değerlidir.

    Bugun TURKİYE’nin coğunluğu demokrasiyi ozlemektedir. Gerci demokrasi kavramı, herkese gore biraz değişiyor; ama “acık rejim”e gecmek yolunda TURKİYE zorlanıyor. Şimdiye dek demokrasi adına yurutulen “sağa acık, sola kapalı cok partili rejim”i aşmak icin ulkemizde “devlet icindeki devlet” i tanımak gerekiyor.

    Talat TURHAN’ın bu tanıtım yolundaki katkısı, belki bugunden onemi olculemeyecek değerdedir.

    Elinizde tuttuğunuz kitap, işte bu yoldaki bilgiye dayalı bilin*cin oluşması icin gerekli iceriği taşıyor. Demokrasiyi halk kuracaksa, ozgurluklere sırası geldiğinde “dur” demek icin hazırlıklı “gorunmeyen iktidar” ı, okur gozunde “gorunur iktidar” yapmakta yarar var.

    Talat TURHAN’ın da yaptığı budur.

    İlhan SELCUK


    Basım Yılı:
    1989
    Sayfa: 168
    Yayınevi: Sorun
    ISBN: 975-431-004-1


    Aranabilir PDF + 4.35 MB

    Mediafire


    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.