• 19-07-2022, 22:17:37

"Şimdi ben merak ediyorum; bu okulun yonetimi, akademisyenleri, bu oğrencilere bu işi mi oğrettiler? Nasıl sapan kullanılır, hangi cins kullanılır? Veya araba lastikleri, ne zaman, hangi ortamda, nasıl yakılır? Veya molotof nasıl yapılır, kimlere nasıl atılır? Bu mu oğretildi bunlara?"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2012 Aralık'ında ODTU'de polisin "orantısız şiddetle" karşılık verdiği oğrenci protestoları uzerine bunları soylemişti. Universite oğrencileri, dunyanın bircok yerinde olduğu gibi Turkiye'de de, toplumsal muhalefetin onemli oznelerinden biri. KÂh toplumsal duzenle ilgili hoşnutsuzluklar, kÂh universitenin vaadleriyle gercekliği arasındaki derin ucurumun yarattığı hayal kırıklığı, kÂh gencliğin isyankÂrlığı, heyecanı, radikalizmi, hep beraber oğrenci hareketinin kesintisiz dinamiğini oluşturuyor.
    Devletin ve iktidarların oğrencilere donuk baskıcı tutumu da en az oğrenci muhalefeti geleneği kadar guclu bir gelenek oluşturuyor Turkiye'de! Başbakan Erdoğan'ın cıkışı istisnai değil: "Masum oğrenci olaylarını" "anarşi ve terorun" tohumu olarak goren ve bunların kaynağında boğulması gerektiğini duşunen yaklaşım, neredeyse bir gizli anayasa maddesi gibi kokleşmiş durumda.

Araştırmacı gazeteciler Gokcer Tahincioğlu ve Kemal Goktaş'ın incelemesi, 11 yıllık AKP iktidarı doneminde oğrenci hareketine donuk baskı rejiminin bir bilancosunu cıkarıyor. Butun yonetim kademelerinin kıyıcı hoşgorusuzluğunden, polisin daimi "orantısız guc" uygulamasına, yargının "terorist" ve "duşman" muamelesi yapan rutinine kadar...
    (Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 222
    Baskı Yılı: 2013
    Yayınevi: İletişim Yayıncılık
    ISBN: 9789750512391

Aranabilir PDF + 4.06 MB

Mediafire

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.