“Putin’in Rusyası’nın (hatta Stalin’in Rusyası’nın), eski Rusya’nın bir devamı olduğunu ileri surmek her şeyi cok basite indirgemek olur. Elbette boyle değildir. Gerek Stalin gerek Putin doneminde Rusya’nın oncekinden tumuyle farklı ideolojileri, toplumsal yapıları ve ekonomileri vardı. Rusya, 20. yuzyıl boyunca dunya kulturuyle az cok butunleşmiş, okuryazar ve eğitimli bir toplum haline geldi. Bu değişimler gercekten carpıcıydı. Bu acıdan bakıldığında, modern Rusya veya SSCB eski Moskova prensliğinin taban tabana zıddıydı.” Korkunc İvan, Lenin, Stalin ya da Putin damgalarını yaşadıkları doneme vuran veya vurmakta olan aktorler olarak hatırlanırlar. Hepsini ozgun kılan ideolojileri, konumları ve yonetme bicimleri vardı ve bu anlamıyla tarihin farklı donemlerine denk duşen bambaşka figurler oldular. Beri yandan, tarihi, ipine bir sonraki taşı bekleyen tespih gibi bir surekliliğin ifadesi olarak kavramak da mumkundur: Başka bir deyişle bir (eski) “Moskova” geleneğinden, arkaik bir kulturun izlerinden bahsedilebilir… J. Arch Getty, Rus arşivlerini didik didik ederek buyuk bir titizlikle hazırladığı Stalinizm Hukmederken adlı eserinde, hem Stalin’i farklılaşan ideolojik bir figur olarak hem de Stalinizmi Marksizmin bir turevi değil başlı başına bir ideolojik formasyon olarak tartışmayı oneriyor. Stalinizmi bu ayrıksılığı icinde ele alırken yonetim pratiklerini ve kurumsal yapılar icerisindeki donuşumleri, manevraları ve yerel-merkezî yonetim icindeki cekişmeleri mesele ediniyor. Stalin ve onun yonetim mantığı Rusya’da hÂkim duruma geldiğinde, bu hadise bir kulturel geleneğin tekerruru muydu yoksa nevi şahsına munhasır bir “olay” mıydı sorularına ozculuğe saplanmadan cevap arıyor. Tarihî belgeler, tutanaklar, daha once Stalin donemine dair yapılan calışmalar ve anılar ışığında cok yonlu bir perspektiften bakarak, bizlere Stalin ve hukmettiği tarihsel momente dair tek boyutlu ve tek merkezli bakış acılarını yerinden eden alternatif bir ideoloji ve donem incelemesi sunuyor.
Ceviri: Gul Cağalı Guven
Yayın Tarihi: 17.06.2016
ISBN: 9789750519949
Yayınevi: İletişim
Sayfa Sayısı: 455
Aranabilir PDF + 18 MB
Mediafire