• 19-07-2022, 22:11:45

Edi Rama, 2000 yılından itibaren 11 yıl Tiran belediye başkanlığı yaptı. 2005'ten beri Arnavutluk Sosyalist Partisi'nin liderliğini de yuruten Rama, Kurban'da her ne kadar belediye başkanlığı doneminde yaşadıklarını, Arnavutluk siyasetinin ic yuzunu anlatıyorsa da aslında dunyanın her yerindeki "siyasi arenalarda" yaşanan entrikaları, yozlaşmaları, carpıklıkları, vizyonsuzluğu cesurca ele alıyor. Bir tur "itirafname" olan kitabıyla bir yandan kendisiyle, projeleriyle, gercekleştirdikleri ve gercekleştiremedikleriyle hesaplaşırken bir yandan da "iktidar"ı sorguluyor. Alışıldık siyasetci profilinin cok otesindeki birinden, edebî lezzetler de sunan bir anlatımla geniş bir Arnavutluk ve siyasi dunya resmi...

"Ne pahasına olduğunu henuz bilmiyorum ancak alıştım; camura, bıcağa, yaraya, celmeye, salyaya alıştım. Ne var ki, hicbir zaman alışmadığım bir şey var: Bu ulkede siyasetin sadece bu şekilde yapılabileceği fikrine; siyasetin toplumun sorunlarına merhem olabileceğine inananlara buna karşılık olarak damgalanma verdiği duşuncesine; en buyuk domuzdan, en kucuk salağa kadar profesyonel yalancılar surusune meslek ve gelir sağlayıp ekmek yedirdiği inancına alışmak istemiyorum."

"...her zaman, her yerde, dunyanın bir ucunda ya da en unutulmuş koyunde, iktidarın sunduğu cezbedici yaşam icin değil, iktidarın esir alamadığı ic tutkularından ilham alarak, icinde yaşadıkları toplum veya toplulukla ilgili amacları olan, iktidarın sonsuz kışkırtıcılığına karşı durabilen, fikir ve hayalleri yolunda onun vazgecilmez gucunu kullanabilmek icin onunla ortak yaşayan insanlar vardır. Bu guc olmaksızın, dunyayı değiştirme hayalleri, daha yanmadan sonen hayalî ışıklara benzer..."

Ceviri: Falma Fshazi

Yayınevi: İletişim

Basım Yılı: 2013

Sayfa Sayısı:

ISBN:9789750511967

Aranabilir PDF + 6.18 MB

Yandex

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.