Fikret Başkaya - Başka Bir Uygarlık İcin Manifesto, Yordam Kitap, İstanbul 2016.
Gundelik hayatımıza dokunan bir manifesto bu. İcinde yaşadığımız sistemle birlikte kişisel tercihlerimizi de sorgulamamıza yardımcı olan, uretimden tuketime, bireyden topluma, doğadan teknolojiye geniş bir cerceveyi tartışma olanağı sunan...
Nasıl bir ihtiyaclar hiyerarşisine tabiyiz? “İleri teknoloji” toplumsal ve bireysel olarak bizi ne kadar ilerletti? Gecerli uretim, tuketim ve yaşam tarzı, doğa-toplum metabolizmasını nasıl bozdu? Tarım ve gıda dunyasını kimler rehin aldı? Enerji sorunu ve iklim krizi, insanlığı nereye goturuyor? Bir yıkım ve katliam aracı olarak otomobiller, hayatımızı nasıl kuşattı? Ve cok daha fazlası…
Belki de en onemlisi: Başka bir alternatif mumkun mu?
Başka Bir Uygarlık İcin Manifesto, “neyi, nerede, nasıl uretmeli, nasıl tuketmeli, nasıl yaşamalı?” soruları ekseninde, mevcut ozel mulkiyet sistemine alternatifi, muştereklere dayanan yeni bir demokrasiyi de tartışıyor.
Bu ozlu ve etkileyici manifestonun yazarı Fikret Başkaya’nın sozleriyle: “Eğer şeylerin ‘gerceğini’ soylemeye niyetliyseniz, o zaman işe yalanı ve ikiyuzluluğu teşhir ederek başlamanız, alışılmış genel algının dışına cıkmanız, şeyleri adıyla cağırma basiretini ortaya koymanız gerekecektir. Zira, ‘ilerleme’, ‘modernleşme’, ‘kalkınma’, ‘buyume’, vb. adına artık insanlığın geleceği riske atılmış bulunuyor! Fakat, tuhaf bir celişki de soz konusu. Dunyayı bu hale getirenler, kendilerini hÂl insanlığın ve uygarlığın timsali olarak sunmayı başarıyorlar!”
**Yukleme bana ait.
Format PDF. Boyut (2.16 MB). 255 Sf.
ISBN: 9786051721453