• 19-07-2022, 21:50:05

KUNYE: Milocko Drulovic- Ozyonetim;Bilgi Dizisi: 32; Ozgun adı: L'autogestion à l'épreuve. (?);Turkcesi: Tahsin Yaşamak;269 sayfa;Birinci Basım: Ekim 1976;Bilgi Yayınevi, İstanbul

"Ozyonetim" konusunda Turkcede İlk Eser!

Merkeziyetci, burokrat bir sosyalist ekonomi uygulamasına karşı, Marksizmin de, sosyalizmin de ilkelerine ve kurallarına daha uygun olduğu gerekcesiyle ileri surulen ve gercekleştirilen ozyonetim, (auto-gestion), son yirmi yıldır dunya kamuoyunu şiddetle ilgilendirmektedir. Gun gecmiyor ki, ozyonetim uzerinde seminerler duzenlenmesin, soruşturmalar yapılmasın, kitaplar yayınlanmasın!

Ulkemizde sorun ciddi ve ayrıntılı olarak hemen hemen ele alınmamıştır. Oysa, CHP'nin Genel Başkanı Ecevit'in ağzından bircok kereler, iktidar oldukları takdirde, kamu kuruluşlarında ozyonetim uygulamasına gececeklerini acıklamış olması, soruna sadece kuramsal değil, kılgısal (pratik) acıdan da ulkemiz icin bir guncellik kazandırmış bulunmaktadır.

Ozyonetim nedir? Hangi ilkelere gore tasarlanmakta, hangi ilkelere gore uygulanmaktadır? Bu uygulamanın sosyalist bicimini benimsemiş Yugoslav denemesinin başlangıcı ve gelişmesi ne yonde olmuştur? Bu ve buna benzer soruların acık ve secik karşılıklarını elinizdeki yararlı eserde bulacaksınız. Kitabın yazarı Milojko Drolovic konuyu hem kuramsal ve toplumsal acıdan incelemiş, hem de ozyonetim deneyinin icinde yaşamıştır.

Kitapla ilgili olarak, kendisi de ozyonetimi benimsemiş olan Fransız Sosyalist Partisi yoneticilerinden Michel Rocard şunları demiştir: "İşte onemli bir eser! Umut ve guvenlerini ozgurlukle bağdaştırmış bir sosyalizme bağlamış olanlar, mutlaka ve dikkatle okumalıdırlar!" (Arka Kapak)

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.