• 19-07-2022, 21:47:53

...belki karamsar değil kızgın demek daha doğru olur(du). Bunu daha kolay kabul ederim. Evet, son iki-uc yılın olayları karşısında, herhalde cok birikmiş, acı ve soğuk bir ofkenin icinden yazıyorum. Uzun sure seyrettik, ulusalcılığın yukselişini. Asla spontane bir milliyetci dalga değildi bu; son uc yılı bir butun olarak gozden gecirdiğimizde, derin devletin psikolojik harekÂt birimlerinde tezgÂhlanmış bir senaryonun adım adım sahneye konduğunu gorebiliyoruz. Bu koreografi, en ust duzeyde, darbeci zihniyettekilerin anayasal sınırları da, parlamentonun ustunluğunu de tanımaksızın, doğrudan siyaset arenasına inerek adet haftalık demeclerle hukumetten farklı bir "millî cizgi" formule etmesinden, sozum ona cumhuriyetcilik ve laiklik kisvesi altında (a) diktatorluğe yatkın, hukuk ve ahlÂk normlarından kopmuş bir manevî evren; (b) neo-nasyonalist, faşizan bir kitle hareketi; (c) ozellikle taşrada yeni fedai cevreleri yaratılmasına kadar uzandı. Hrant Dink'in canını aldı; Anayasa Mahkemesini dahi goz gore gore siyasete Âlet etti; ancak 22 Temmuz secimlerine toslayıp biraz duraladı. Ne ki, şimdi bile hem Kurt sorununu yeniden militarize etme cabasını, hem Şemdinli uzerinden toplumsal vicdana meydan okumayı surduruyor. Ne kadar korkunc bir donem yaşadığımızın tam farkında mıyız acaba? Ben de bunun karşısında, ulusalcılığın evrensel cerceve ve parametrelerini: Faşizm ve Nazizm ile ne kadar ortuştuğunu hatırlatmak; Turkiye'yi nereye getirmek istediğini (kısmen de getirdiğini) sergilemek istiyorum. (Okuma Notları, 22 Aralık 2007). Tarihci Halil Berktay, Ankara SBF, ODTU ve Boğazici Universitesi'nden sonra, on yıldır Sabancı Universitesi'nde oğretim uyesi. 15 Kasım 2007'den beri Taraf gazetesinde haftada iki kere yazdığı "Okuma Notları"nın ilk 66'sı ile diğer bazı yazı ve demecleri, devamı gelecek olan bu cilde girdi. 23 Ekim 2008'den bu yana Kanal 24'e, haftalık "Nisyana İsyan" tarih programını da hazırlıyor ve sunuyor. Yaşadığımız Şu Korkunc Otuz Yıl başlıklı kısa guncel tarih incelemesi, 2008 sonlarında gene Kitap Yayınevi tarafından yayınlanmıştı.

Sayfa Sayısı: 204
    Baskı Yılı: 2009
    Yayınevi: Kitap Yayınevi
    ISBN: 9786051050249

Aranabilir PDF + 1.9 MB

Mediafire

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.