Şeyla Benhabib - Buhran Cağında Haysiyet Zor Zamanlarda İnsan Hakları, Koc Universitesi Yayınları, İstanbul 2013.
İnsan hakları soylemi gunumuz dunyasının kelime dağarcığına girdi, ancak ilginctir ki, insan haklarının siyasi etkisi arttıkca felsefi dayanakları gittikce daha ihtilaflı oluyor.
Bu kitap, soylem etiği ve iletişimsel rasyonaliteye dayalı bir teori uzerinden, modern dunyayı şekillendiren daha geniş toplumsal donuşumler cercevesinde insan hakları felsefesi ve politikasını tartışıyor. Uluslararası insan haklarının, neoliberal imparatorluğun dunya hakimiyeti şiarına indirgenmesine ya da muhafazakar bakış acısıyla yasal kozmopolitliğin demokratik ozerkliğe saldırı olarak gorulmesine karşı cıkan Şeyla Benhabib, bu antitezlerin otesine gecebilmek icin iki temel kavram one suruyor. Uluslararası insan hakları normlarının “demokratik yenileme” surecleriyle bağlama oturtulması gerektiğini; dahası, bu normların, toplumsal ve siyasi mucadele alanlarına yeni aktorlerin girmesini sağlayan “hukuk yaratıcı gucu” olduğunu soyluyor.
Dunyaca unlu siyaset kuramcısı Şeyla Benhabib, Turkce basıma yazdığı onsozun de bulunduğu bu kitabında, insan haklarının bugun her zamanki kadar guncel ve acil olduğunu savunuyor. Kuresel kapitalizmin, egemenliği, vatandaşlığı ve hukuku nasıl donuşturduğunu, soykırımdan Almanya, Fransa ve Turkiye’de turban meselesi vakalarına uzanan ceşitli orneklere bakarak irdeleyen yazar, buna karşılık, yeni kozmopolit insan hakları normlarının yukselişinde onemli bir acılım goruyor.
2. Baskıya yeni onsoz ile.
Şeyla Benhabib, Yale Universitesi Siyaset Bilimi ve Felsefe bolumunde Eugene Meyer profesorudur.
**Yukleme bana ait.
Format PDF. Boyut (14.6 MB). 353 Sf.
ISBN: 9786059389792