Sol bir kimlik iddiası taşımasına karşın, işci sınıfının onemini reddeden donemin ceşitli entelektuel ve politik akımlarına bir mudahale olarak ilk kez tam otuz yıl once yayınlanmış olan bu calışmasıyla Burawoy, modern Marksizmi hayli canlandırmış ve zorlamıştır. Marksist literaturde klasikler arasındaki haklı yerini coktan almış olan kitap; piyasa despotizminden şirket devletine, ileri kapitalizmin despotik rejimlerinden hegemonik rejimlerine kadar kapitalizmin yaşadığı donuşumlere ilişkin ayrıntılı analiz ve değerlendirmeler icermekte ve bunlarla karşılaştırmalı olarak, devlet sosyalizminde emek sureci, devletin uretimdeki rolu, uretim aygıtları ve devlet aygıtları, işci sınıfı bilinci ve eylemliliği gibi konuları aynı dikkat ve titizlikle tartışma konusu etmektedir. İki farklı rejimde uretim siyasetinde yaşanan donuşumler ve bunların işci sınıfı mucadeleleri uzerindeki etkilerinin izini suren Burawoy teorik inceleme ve araştırmalarını her iki rejimdeki kişisel deneyimleriyle zenginleştirmiştir.
Zambiya, ABD, Macaristan ve Rusya'daki fabrikalarda katılımcı gozlemci olarak calışmalar yapmış olan İngiliz Marksist sosyolog Michael Burawoy siyaset bilimi ve sosyoloji alanlarındaki calışmalarıyla bilinmektedir. 2010-2014 yılları arasında Uluslararası Sosyoloji Derneği (International Sociological Association, ISA) Başkanlığı gorevini yurutmuş olan yazar halen California Universitesi Sosyoloji Bolumu'nde calışmalarını surdurmektedir.
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 344
Ceviri: Cağdaş Gumuşoluk
Baskı Yılı: 2015
Yayınevi: Nota Bene Yayınları
ISBN: 9786059020893
Aranabilir PDF + 7.45 MB
Mediafire