• 19-07-2022, 20:57:42

Bu kitap, ulkelerin uretimlerinin olcumu icin farklı bir temel sunmakta ve bunu II. Dunya Savaşı sonrası donem icin ABD ekonomisine uygulamaktadır. Elde edilen sonuclar, konvansiyonel ulusal muhasebe yoluyla sağlanmış istatistiklerden, eğilimlerden koklu bir bicimde farklıdır. Konvansiyonel ulusal muhasebe, askerî, burokratik ve finansal faaliyetleri yeni zenginlik yaratımı olarak tasnif ettiği icin temel ekonomik buyuklukleri ciddi bir bicimde carpıtır. Oysa, Shaikh ve Tonak'a gore, soz konusu faaliyetler, kişisel tuketim gibi, icraları sırasında toplumsal zenginliği kullandıkları icin toplumsal tuketim olarak sınıflandırılmalıdırlar. Bu iki yaklaşım arasındaki fark, sadece temel ekonomik olcumleri değil, aynı zamanda gozlemlenen buyume ve durgunluk eğilimlerinin kavranışını da etkilemektedir. Bu durum da, gunumuzde hızla artan askerî, burokratik ve ticari istihdam dikkate alındığında, hem teori hem de siyaset icin hayati oneme sahiptir.

"Değer, artık değer ve somuru oranı, Marksist politik iktisadın saf ve kritik kavramlarıdır. Kapitalist bir toplumu kavramada bunlar belirleyici analiz araclarıdır. Ote yandan, bu doğrultuda bir incelemeyi ampirik olarak başlatmak istediğimizde piyasaların bize sunduğu olgular, bilgiler, istatistikler fiyat, uretim değeri, kÂr, kÂr oranı, gibi terimlerle ifade edilir. (…) Ne var ki, bu yerleşik terim ve istatistik kategorileri kullanılarak yapılan boluşum, somuru, sermaye birikimi incelemelerinin sınırları vardır; politik iktisadın ongorduğu kavrayış inceliğine ulaşamazlar. A. Shaikh ve E. A. Tonak'ın yapıtı bu iki analiz bicimi arasındaki kopruleri kuruyor; "kaba" istatistik kategori ve terimlerinin, Marksist coumlemenin kuramsal araclarına donuşturulmesinin yontemlerini geliştiriyor ve boylece kapitalizmin kavranması doğrultusunda onemli bir acılımı gercekleştirmiş oluyor."

Korkut Boratav

"Bu kitap, ulusal muhasebenin konvansiyonel yolla hesaplanmasıyla Marksist kategorilerle olculmesi arasındaki fark uzerine klasik bir calışma olacak. Kitapta tartışılan artık değer oranı ile uretken olmayan emekcilerin somuru oranı arasındaki farklılık yeni ve aydınlatıcıdır."

Ernest Mandel

"Bu calışma, ulusal servetin ve gelirin kavramsallaştırılması ve olculmesine ilişkin geniş literature parlak bir katkıdır. Bu literaturu oluşturan uc onemli geleneği -klasik, Markscı ve neoklasik- derinlemesine ele almakta, aralarındaki farklılıkları ve benzerlikleri acıklamakta ve II. Dunya Savaşı sonrası ABD icin orijinal istatiksel olcumler sunmaktadır. Bu kitabın uzunca bir sure standart bir başvuru kaynağı olacağını ongoruyorum."

Paul Sweezy

Ceviri: Hakan Arslan

Sayfa Sayısı: 408

Baskı Yılı: 2012

Yayınevi: Yordam Kitap

ISBN: 9786055541613

Aranabilir PDF + 7.7 MB

Yandex

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.