• 19-07-2022, 19:51:03
    İlk paylaşımım. Sitede aradim baska yerde bulunca buraya da eklemek istedim. Okunması gereken bir kitap olarak goruyorum. Şimdiden iyi okumalar.

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

İki rakip etno ulusal hareket aynı topraklarda “kendi” devletini istediği zaman tehlike doğar.

Bu eserde ortaya konan yeni etnik temizlik teorisi en korkunc vakaları somurgelerdeki soykırımlar, Ermenistan, Nazi Holokostu, Kambocya, Yugoslavya ve Ruanda ve nispeten hafif şiddet vakalarını ilk donem modern Avrupa, cağdaş Hindistan ve Endonezya temel alıyor. Cinai etnik temizlik moderndir “demokrasinin karanlık yuzudur”. Demos (demokrasi) ile ethnos’un (etnik grup) birbirine karıştırıldığı yerlerde meydana gelir. İki rakip etno ulusal hareket aynı topraklarda “kendi” devletini istediği zaman tehlike doğar. Zayıf taraf boyun eğmeyip dışarıdan yapılan yardım sayesinde savaşmaya başladığında ya da guclu taraf ani ve ezici bir kuvvet kullanabileceğine inandığında catışma şiddetlenir. Ama devlet de hizipleşmiş ve savaş turunden dış baskılar yuzunden radikalleşmiş olmalıdır. Onceden planlama nadirdir, zira suclular nispeten yumuşak planları suya duşunce şiddeti artırmak “zorunda” kaldıklarını hissederler. Şiddetin artışı basitce “kotu elit tabakanın” ya da “ilkel halkların” işi değildir. Liderler, militanlar ve etno milliyetciliğin “cekirdek oy tabanları” arasındaki karmaşık etkileşimlerden doğar. Bu karmaşık sureci anlamak, gelecekteki etnik yanılsamalardan sakınacak politikalar uretmemize yardımcı olabilir.