Onur Oymen, Galatasaray Lisesi?ni ve Siyasal Bilgiler Fakultesi'ni bitirdikten sonra aynı fakultede doktora yaptı. 1964 yılında girdiği Dışişleri Bakanlığı?nda ustlendiği gorevler arasında Bakan Ozel Danışmanlığı, Siyaset Planlama Dairesi Başkanlığı, Kopenhag ve Bonn Buyukelcilikleri, Dışişleri Musteşarlığı ve Turkiye'nin NATO Daimi Temsilciliği gorevleri de var.
Onur Oymen, Silahsız Savaş kitabında, gecmişten bugune kadar uluslararası ilişkiler alanında yaşanan olayları, catışmaları dikkat cekici yonleriyle anlatırken, diplomasinin gercekte bir mucadele sanatı olduğunu gostermeye calışıyor. Sessiz diplomasi nedir? Askeri, siyasi ve ekonomik guc sahibi olmak nicin onemlidir? Nufuz mucadeleleri, cıkar catışmaları, dış baskılar, yaptırımlar devletler arasındaki ilişkileri nasıl etkiliyor? Uluslararası ekonomik ilişkilerde siyasal tercihler ne rol oynuyor? Devletler dış yardımları, dış ticareti, dış yatırımları nasıl yonlendiriyorlar? Uluslararası alanda demokrasinin ve insan haklarının gercek boyutu nedir? Kamuoyu nasıl yonlendiriliyor? Turkiye karşıtı propagandaların koku nereye-kadar gidiyor? İşte bu kitapta bu gibi soruların cevapları araştırılıyor.
Bu calışmada ayrıca, Cumhuriyet doneminde ulusal cıkarları korumak icin diplomasinin ve askeri guc unsurunun nasıl kullanıldığı ornekler verilerek anlatılıyor. Bu cercevede Lozan Konferansı, Hatay'ın Anavatan?a katılması, Kıbrıs Barış HarekÂtı ve Kardak Krizi kapsamlı olarak ele alınıyor. Butun bu olaylarda Turkiye'nin sergilediği kararlı ve cesaretli politikalar dile getiriliyor. Turkiye'nin varlığını, gucunu, etkinliğini koruyabilmesinin Ataturk'un temellerini attığı barışcı, ama aynı zamanda şahsiyetli ve gercekci politikaların surdurulmesiyle mumkun olabileceği vurgulanıyor.
Sayfa Sayısı : 520
Baskı Yılı : 2003