Yıllarını soykırım araştırmalarına veren ve bu alanda dunya capında bir un elde eden Fransız tarihci ve siyaset bilimci Jacques Sémelin bu kitabında, yakın tarihteki arındırma ve yok etme politikalarını ele alıyor. Ozellikle Yahudi soykırımı, eski Yugoslavya'daki etnik temizlik, Ruanda'daki Tutsi soykırımı, Turkiye'deki ve Kambocya'daki soykırımları ornek alarak yuruttuğu araştırmasında bu kitlesel kıyımların nasıl gercekleşebildiğine, insanların nasıl birer katil haline gelebildiklerine, kendilerini nasıl haklı gorduklerine, akladıklarına; kısaca, bu cinayet mekanizmasının nasıl işlediğine ışık tutmaya calışıyor.
"Ben, birtakım toplulukların tarihi adına konuşmuyorum. Chateaubriand'ın zekice betimlediği bicimiyle 'halkların intikamını almaya soz vermiş', daha ziyade gucsuzlerin hakkını koruyan o tarihci tavrını takınmak da istemiyorum. Bu kitabın konusu uzerinde yıllardır calışıyor olmam, araştırmacı olarak soykırımların gizemini anlamaya bir katkı sunmak icindir. Cağdaşlarımın pek coğunun kendilerine aynı soruları sorduklarından kuşkum yok: bu nasıl olabilir? Binlerce, on binlerce hatta milyonlarca savunmasız insanı oldurme noktasına nasıl gelinebilir? Ve ustelik, onları yok etmeden once bunca eziyet, tecavuz ve işkence nedendir?"
Sayfa Sayısı : 503
Baskı Yılı : 2011