"Lenin bir keresinde Marksizm'in uc kaynağının olduğunu one surmuştu: Alman felsefesi, Fransız politikası ve İngiliz ekonomisi.(...)Buna karşılık, bana ait uc kaynağın ne olduğunu belirteyim: Fransız ya da İtalyan değil Alman politikası; İngiliz değil Fransız ekonomisi ve ne Fransız, ne de başka tur bir felsefe değil, Şili biyolojisi! Marx'ın Alman felsefesi, Fransız politikası ve İngiliz ekonomisinden yaratıcı bir sentez uretebilme becerisinin British Museum'un kutuphanesinde saatlerce oturarak sırtında ağrılar geliştirme kapasitesinden daha fazlasına dayandığı ileri surulmuştu. Bu becerinin asıl kaynağı onun kendisini proletaryanın sınıf mucadelesi ile ozdeşleştirmiş olmasıydı. Aynı şekilde, Nicos Poulantzas kendi sentezi olan devlete stratejik ve ilişkisel yaklaşımı uretebildiyse eğer, bunun nedeni onun kendisini populer-demokratik mucadele ve yeni sosyal hareketlerle ozdeşleştirmiş olmasıdır denilebilir. Ve eğer ben Alman politikası, Fransız ekonomisi ve Şili biyolojisi arasında bir sentez uretmeyi başardıysam, bunun nedeni benim kucuk capta da olsa Thatcherizm'le yaşanan ideolojik ve politik catışmaya katılmış olmamdır. Gercekten de calışmalarımın coğunu İngiliz ekonomisinin gecirdiği krizin ozgunluğunu ve bu krize gosterilen Thatcherist tepkinin onemini anlamaya yonelik devamlı yenilenen cabam şekillendirmiştir. Cok uzun yıllardır peşinde koştuğum entelektuel projenin mihenk taşı benim coğu calışmamın altyapısını oluşturan bu siyasal boyuttur."
Bob Jessop
Sayfa Sayısı : 429
Baskı Yılı : 2005