Mihail Gorbacov - Perestroika




Turkce dÂhil, dunya dillerine Ruscadan iki yeni sozcuk girdi: “Glasnost” ve “Perestroika” ya da Turkce karşılıkları ile “Acıklık” ve “Yeniden yapılaşma”.

Sovyetler Birliğinde uygulanan yeni politikayı ozetleyen iki sozcuk. “Perestroika” aynı zamanda, dunya basınının “Yılın kitabı” dedikleri bir yapıtın da adı ve yazarı Sovyet lideri Mihail Gorbacov.

Sovyetler Birliği’nde iş başına gelen, eskilere gore, genc denebilecek yeni yonetici kuşağından olan Mihail Gorbacov, bu kitabında kendi ulkesine ve dunyaya nasıl baktığını, başka uluslarla ilişkileri nasıl değerlendirdiğini, ulkesi, dunya ve bu ilişkiler icin neler yapmayı duşunduğumu anlatıyor.

‘Perestroika”, yabancısı olduğumuz, ya da donemlere gore değişik bicimlerde yorumladığımız bir zihniyeti okurlara; tanıtmaya calışıyor. Okur icin, kitabı okumanın iki yolu bulunuyor: Ya sozcukler oldukları gibi kabullenilerek bir sonuca varılır, ya da birikmiş bilgiler ve deneyimlere dayanılarak satırlar arasından anlamlar cıkarılabilir. Bu bakımdan “Perestroika” yoruma, uzerinde duşunmeye acık bir eser. Aynı zamanda bu kitabı bir “Talimname” olarak da gormemek gerekir. Yorumlar ne olursa olsun, “Perestroika”, nihayet, bir liderin dunya ile sohbetinden başka bir şey değil.

Gizli İçerik:
Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.