Tarama: seyyarkitapcı
Leon Trocki - Surekli Devrim; Ceviren: A. Muhittin, Birinci Baskı:Kasım 1976, Koz Yayınları
Bu kitap, uc Rus Devriminin tarihine sıkıca bağlı bir konu uzerinedir. Fakat konunun onemi yalnızca bununla da sınırlı kalmamaktadır. Bu konu, Sovyetler Birliği Komunist Partisi icindeki mucadelenin son yıllarında buyuk bir rol oynamıştır; daha sonra Komunist Enternasyonal?e aktarılmış, Cin Devrimi'nin gelişiminde tayin edici bir rol oynamış ve Doğu ulkelerindeki devrimci mucadelelere bağlı sorunlara ilişkin cok onemli kararlarda belirleyici olmuştur. Konu, Leninizmin epigonlarının* (Zinoviev, Stalin, Bukharin, vs.) oğretisine gore Trockizm gunahının merkezini oluşturan surekli devrim teorisidir. (Surekli Devrim Onsoz'den)
Rus Devrimi'nin karakteri, Rus devrimci hareketindeki ceşitli ideolojik eğilimlerin ve politik orgutlerin gruplaşmalarını belirleyen temel sorundu. Bu sorun, olayların gelişimiyle pratik bir nitelik kazandığı andan İtibaren, Sosyal-demokrat hareketin kendisinde bile ciddi anlaşmazlıklara yol acmıştı. 1904'den başlayarak bu ayrılıklar iki temel akım bicimini aldı: Menşevizm ve Bolşevizm. Menşevizm?e gore, devrimimiz bir burjuva devrimi olacaktı, yani devrimin doğal sonucu olarak iktidar burjuvaziye devredilecek ve burjuva parlamentarizminin koşulları yaratılacaktır. Bolşevik goruş acısı ise, yaklaşan devrimin 'burjuva karakterinin kacınılmazlığını kabul etmekle birlikte, devrimin gorevinin, proletarya ve koyluluğun diktatorluğu yoluyla bir demokratik cumhuriyetin kurulması olduğunu ileri suruyordu. (Sonuclar ve Olasılıklar Onsoz'den)
*Trocki, «epigon» sozunu, ardına takıldığı kişinin duşuncesini benimseyen, ardına takıldığı kişi değişince de yenisinin duşuncesini benimseyen, kotu taktikciler anlamında kullanılıyor.
İCİNDEKİLER
Surekli Devrim /7
Sonuclar ve Olasılıklar /199