Obua batı dunyasında orkestralarda ilk duzenli olarak yerini alan nefesli calgıların başında gelmektedir. Bu nedenle unlu besteciler tarafından obua ile calınmak uzere solo besteler bir hayli fazladır.
Obua Nedir?
Obua ya da Hautbois adı ile anılan bu nefesli calgı genel olarak abanoz ya da gul ağacından yapılmaktadır. Konik bicimli olan obua dar olan uc kısımdan geniş olan son kısma doğru genişleyerek devam eder. Yaklaşık olarak 60 santimetre boyunda olan obuaların daha uzun versiyonları da bulunmaktadır.
Obuanın Tarihcesi
Obua 17. yuzyılda Fransız muzisyenler Jean Hotteterre ve Michel Philidor tarafından “Shawm” adı verilen bir enstrumanı donuşturmeleri ile ortaya cıkmıştır. O tarihten bu yana kullanılan obua fazlaca bir değişime uğramasa da gelişen teknoloji ile birlikte bazı eklemeler yapılmıştır.
İlk donemlerde iki tuşu bulunan obuanın klasik donemde tuş sayısında artış gozlemlenmiştir. Bugunku formuna Viyana doneminde oluşan obua sonraki sureclerde Avrupa’daki bazı ordu orkestralarında değişkenlikler gosterse de bu formunu gunumuze kadar korumuştur.
Ote yandan Eski Yunan’da obua ile temel benzerlikleri olan enstrumanların varlığı kanıtlanmıştır.
Obuanın Kullanıldığı Muzik Dalları
Obua genel olarak batı muziğinde ağırlığı olan bir enstruman olmasıyla birlikte bircok folklorik muzik dalında da karşımıza cıkabilmektedir. Aynı zamanda cazda da buyuk bir etkiye sahip olan obua aynı zamanda rock ve pop muzikte de kullanıldığı ornekler mevcuttur.
Obua Nasıl Calınır?
Obua calmaya yeni başlayanlar ilk olarak obuanın duduk kısmını enstrumandan ayırarak, dudukten ses cıkartma egzersizleri yaparlar. Duduk kısmı tek bir ses cıkartır. Daha sonra duduk kısmı enstrumana takılara, obua uzerindeki deliklerin cıkardığı seslere alışılır. Burada onemli olan enstrumanın duduk kısmına doğru basıncı gonderebilmektir. Bazen doğru deliği kapatsanız bile istediğiniz sesi, duduğe yeterli basınc gondermediğiniz icin cıkartamayabilirsiniz. Onemli olan konulardan birisi de yapılacak olan parmak egzersizleridir. Bunun icin seslerin ardı ardına sıralandığı gam adı verilen calışmalar yapılır. Sadece yeni başlayanlar icin bu calışma ileriki seviyelerde de kendinizi geliştirmek icin kullanabileceğiniz bir tekniktir. Ayrıca duduğe doğru basıncta hava gonderebilmek icin nefes calışmaları da yapılmalıdır. Bunun icin genelde uzun ses calışmaları yapılmaktadır. Bunlar genelde 8 ila 10 saniye arasında yapılan calışmalardır. Bunlar cıkan sesi ve kişinin ustalığını geliştiren bir calışmadır. Obuanın nefesli bir calgı olması nedeniyle bu anlamda nefesinizin kuvvetli olması gerekmektedir.
__________________