Kerov, Mitropolski, Zubritski - İlkel, Koleci ve Feodal Toplum
Siyaset Kitapları1 Mesaj
●14 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Kitap Forumları
- Araştırma ve İnceleme Kitapları
- Siyaset Kitapları
- Kerov, Mitropolski, Zubritski - İlkel, Koleci ve Feodal Toplum
-
19-07-2022, 17:10:07
Birinci Kısım - İlkel Topluluk
Birinci Bolum. - İnsan Toplumunun Oluşu
1. İnsanın Kokeni / İnsan ile Hayvanlar Arasında Biyolojik Akrabalık / İnsanın Ataları: Ust İnsansı Maymunlar / 2. İnsanın Oluşumunda Emeğin Rolu / İnsanın İlk Atalarının Calışma Eylemleri / 3. Duşuncenin ve Dilin Evrimi / Duşuncenin İlerlemesinde Emeğin Rolu / Dil
İkinci Bolum. - Maddi Uretim
1. Maddi Malların Uretimi ve Toplumsal İlerleme / Toplumun İlerlemesinde Coğrafi Ortamın Rolu / Nufus Hareketlerinin İlerleyişi ve Toplumsal Gelişme / Toplumsal Yaşamın Temeli Olarak Maddi Malların Uretimi / 2. Maddi Uretimin İlerlemesi / Toplumun Uretici Gucleri / Uretim İlişkileri
Ucuncu Bolum. - İnsanın Bicimlenmesi ve İlkel Topluluk Rejiminin Gelişmesi
1. Toplumun Oluşu Sırasında Uretici Gucler / İlkel İnsanlar / İş Aletlerinin Gelişmesi / Ateşin Kullanılması / Buzul Devrinde İş Aletlerinin Gelişmesi / 2. Cağcıl İnsanın Bicimlenmesi / Kro-Manyon (Cro-Magnon) Adamı / İnsan Soyunun Bicimlenmesi / İnsanlığın Coğrafi Yayılışı / 3. İlkel Topluluk Rejiminin Oluşumu Doneminde Uretim İlişkileri / İlk İnsan Surusu / Doğal İşbolumu / Gentilice Orgutlenmenin Doğuşu / Klan Topluluğunda Uretim İlişkileri / "İlkel Komunizm" ile Komunist Toplum Arasındaki Temel Ayrım / Anaerkillik
Dorduncu Bolum. - İlkel Topluluğun En Yuksek Aşaması
1. İlkel Topluluğun Acılıp Genişlemesi Cağında Uretici Gucler / Yeni İş Avadanlıklarının Bulunuşu / Bitki Yetiştirilmesi / Hayvan Yetiştirme / 2. İlkel Topluluğun En Yuksek Aşamasında Uretim İlişkileri / Toplumda Ekonomik Bağların ve Uretim Bağlarının Guclenmesi / Klan ve Kabilenin Yonetim Sistemi / Sanatın Başlaması / Dinsel Betimlemelerin Doğuşu
Beşinci Bolum. - İlkel Topluluğun Parcalanıp Dağılması
1. Tunc ve Demir Devrinde Uretici Guclerin İlerleyişi / Maden" Avadanlıkların Bulunuşu / Toprağın İşlenmesinde Gelişme / Hayvancılıkta İlerleme / 2. Uretim İlişkilerinde Değişiklik / İlk Toplumsal İşbolumu / İkinci Toplumsal İşbolumu / Değişimin Ortaya Cıkışı / Ataerkillik / 3. İlkel Topluluğun Uretim İlişkilerinde Bunalım / Artı-Urunun Ortaya Cıkışı / Urunlerin Boluşulmesinde Değişiklikler / Yeni Uretici Guclerle Eski Uretim İlişkileri Arasında Celişkiler / Ataerkil Aile / Ozel Mulkiyetin Ortaya Cıkışı / Koleliğin Ortaya Cıkışı / Toplumsal Sınıfların Ortaya Cıkışı
İkinci Kısım Koleci Toplum
Birinci Bolum. - Asya ve Afrika'nın Koleci Toplumları
1. Topluluğa Ait Kolelik ve Ataerkil Kolelik / 2. Devletin Ortaya Cıkışı / Devletin Gorevleri / Sınıflar ve Devlet / Topluluklar ve Kabileler Birlikleri / Asya ve Afrika'nın İlk Koleci Devletleri / Koleci Despotizm / 3. Koleci Toplumda Uretim İlişkileri / Koleler ve Kole Sahipleri / Koleci Devlette Topluluğun Rolu / 4. Asya ve Afrika'nın Antikcağ İmparatorluklarında Uretici Guclerin Gelişmesi / Meta-Para İlişkilerinin Gelişmesi / Kentlerin Doğuşu / Ticari İlişkilerin Artması / 5. Sınıf Savaşımı ve Rolu / 6. Eski Koleci Toplumlarda İdeoloji ve Kultur / Dinin Rolu / Materyalizmin ve Diyalektiğin Oğelerinin Gelişmesi / Bilim ve Sanatlar / Ekonomik ve Toplumsal Bicimlenme / 7. Asya ve Afrika'nın Ceşitli Devletlerinde Kolelik İlişkilerinde Gelişmenin Ozellikleri / Eski Mısır / Eski Hindistan / Eski Cin / Urartu, Harzem, Kuşanlar Krallığı / Minalılar Krallığı / Devletlerarası İlişkilerin Kurulması
İkinci Bolum. - Amerika'nın Koleci Devletleri
Maya Toplumu / Aztekler Devleti / Şibşa Devletleri / Tiahuanako
Ucuncu Bolum. - Eski Yunan'da Koleci Duzenin Ozellikleri
1. Ekonomi ve Toplumsal İlişkiler, Siyasal Bicimler / Yunan Site-Devleti / Sitelerin Kuruluşu, Eski Yunan'da İlkel Topluluğun Dağılışının Sonucu / Borclar Yuzunden Koleleşmenin Kaldırılması / Eski Yunan'da Tiranlar / Sitelerin Ceşitli Bicimleri / Sitenin Oligarşik Bicimi (Isparta) / Koleci Demokrasi (Atina) / Sitenin Evriminde Bir Aşama. Solon Reformları / Koleci Site Kesin Bicimini Alıyor / Eski Yunan Kolonilerinin Kurulması / Yunan Sitesinin Ekonomik Temeli / El Emeği ile Zihinsel Emek Arasındaki Karşıtlık / Yabancıların Saldırısına Karşı Savunma / Siteler Sisteminin Bunalımı / Merkezileşen Koleci Devletin Billurlaşması / Yunan-Makedonya Fetihleri / Siteler Sistemi ile Doğu Despotizmleri Rejiminin Sentezi, Yunan-Makedonya-Helen Devletleri / 2. İdeoloji ve Kultur / Ege Uygarlığı Denilen Girit-Miken Uygarlığı / Homeros Toplumunun Kulturu / Yunan Mitolojisi / Mitolojik Olimpos Dini / İO 8. Yuzyıldan 6. Yuzyıla Değin Kulturun Acılıp Gelişmesi / Doğanın Bilimsel Araştırılmasının Başlangıcı / Materyalist İyon Okulu / Felsefede İdealist Eğilimler / Felsefede Materyalist ve İdealist Goruşler Arasında Savaşım / Bilimin Kollara Ayrılmasının Başlangıcı, Kulturun Acılıp Gelişmesi / Materyalizm ile İdealizm Arasındaki Savaşımın Belirginleşmesi, Demokritos'un Cizgisi / Materyalist Filozofların Tanrıtanımazlığı / İdealist Eğilimlerin Gelişmesi, Platon'un Cizgisi / Aristoteles / Helenizmin İdeolojisi ve Kulturu
Dorduncu Bolum. - Eski Roma'da Koleci Duzenin Bellibaşlı Cizgileri
1. Koleci Toplumun ve Koleci Devletin Yapısı / Roma Toplumunun İlk Aşaması (İmparatorluk Cağı) / Klan Aristokrasisine Karşı Halkın Savaşımı / Cumhuriyetin Başlangıcı / 2. Koleci Toplumun En Yuksek Aşaması / Akdenizin Romalılar Tarafından Fethi / Kole Emeğinin Ağır Basması / Ticaret ve Tefecilikte Hızlanış / Roma Toplumunda Celişkilerin Yeğinleşmesi / Cumhuriyetin Duşuşu ve İmparatorluğun Gelişi / 3. Koleci Roma Devletinin Cokuşu / Buyuk İşletmelerin Cokuşunun Başlangıcı ve Kolonluğun Doğuşu / Koleci Toplumun Bunalımının Yeğinleşmesi / Koleci Uretim Tarzının Kesin Olarak Dağılıp Parcalanması / 4. İdeoloji ve Kultur / Eski Cumhuriyet / Cumhuriyetci Donem / İmparatorluk / Hıristiyanlık / İmparatorluğun Evrimi / 5. Roma İmparatorluğunun Duşuşu
Ucuncu Kısım Feodal Toplum
Giriş
Koleci Duzenin Bağrında Feodal Oğelerin Gelişmesi / Roma İmparatorluğunda Devrimci Altust Oluş / Feodalitenin Donemlere Bolunuşu
Birinci Bolum. - Feodal İlişkilerin Kuruluş Donemi (Yukarı-Ortacağ)
1. Batı Avrupa'nın Feodalleşmesi / Eski Cermenler ve Slavlar / Feodalleşme Sureci / Frank Devletinde Ozel Toprak Mulkiyetinin Gelişmesi / Koyluler ve Koleler / Preces Sistemi / Gedik (Bénéfice) / Feodal Sistemin (Franc-Alleu) Kuruluşu. Vasallık / Feodal Toplumun Uretici Gucleri / Feodalitede Uretim İlişkileri ve Mulkiyet / Somurunun Doğal Niteliği / Gerekli-Urun ve Artı-Urun / Toprak Mulkiyetinin Uygulama Bicimi Olarak Feodal Rant / Feodal Rantın Gelişmesi / Ekonomi-Dışı Baskı (Cebir), Kişisel, Hukuksal ve Yonetsel Bağımlılık / Yukarı-Ortacağda Devlet / Yukarı-Ortacağda Frankların Devleti / Feodal Toplumun Temel Uzlaşmaz-Karşıtlığı / Yukarı-Ortacağ Doneminde Koylulerin Anti-Feodal Savaşımı / Batı Avrupa'da Feodal İlişkilerin Bicimlenmesinin Karakteristik Cizgileri / 2. Doğu Avrupa'da Feodal İlişkilerin Bicimlenmesi / Doğu Slavlarında Feodal Evrimin Ozellikleri / Kiev Rusyası / Uluslararası Arenada Kiev Devletinin Rolu / 3. Asya ve Afrika Ulkelerinde Feodalitenin Yapısı / Koleci Toplumun Bağrında Feodalitenin Doğuşu. Cin / Japonya'da ve Hindi-Cin Yarımadasında Feodalitenin Gelişmesi / Hint Feodal Toplumunda İlkel Kolelik Kalıntıları / Gocebelerin İlkel Topluluk Duzeninin Dağılması Temeli Uzerinde Feodal İlişkilerin Gelişmesi / Afrika Kıtasında Feodal İlişkilerin Bicimlenmesi / Feodal Uretim Tarzının Niteleyici Cizgileri / Burjuva Tarihcilere Gore Feodalitenin Ozu
İkinci Bolum. - Feodalitenin Acılıp Gelişme Cağı
1. Zanaatcılığın ve Ticaretin İlerlemesi / Zanaatlarda Uzmanlaşma / Zanaatcı ile Pazar Arasında İlişkilerin Kurulması / Kent ile Kır Arasında Toplumsal İşbolumu / Kasabaların Kuruluşu / Koylulerin Kişisel Bağımlılıktan Kurtulmaları / İtalya'nın ve Guney Fransa'nın Kentleri / Rus Kentleri / Ticari Uretim, Tuccarlar / Loncanın Doğuşu / Ticaretin Gelişmesi ve Feodal Duzende Paranın Rolu / Feodal Senyorlere Karşı Kentlerin Savaşımı / Patrisyenlerle Zanaatcılar Arasında Savaşım / Loncalar / Kalfalar ve Cıraklar / Tefeci Sermaye / Somuruculere Karşı Savaşım / 2. Meta-Para İlişkileri ve Kır. Rantta Değişiklikler / Koyluler Arasında Artan Eşitsizlik / Toprağın Kucuk Koyluler Tarafından Kiralanması / Kentlerin Ekonomik Buyumesi ve Yerel Pazarların Gelişmesi / Burjuva Tarihcilikte Kent Sorunu / 3. Egemen Feodal Sınıfın Siyaseti. Yeni Devlet Bicimleri / Merkezileşmenin İlerlemesi / Toplum Katlarında Feodal Monarşinin Kuruluşu / 4. Merkez" Rus Devleti / Rus Topraklarının Birleştirilmesi / Pazar Bağlarının Gelişmesi / Hiyerarşik Feodal Monarşi / Rus Devletinin Uluslararası Etkisi / 5. Asya ve Afrika Ulkelerinde Feodalitenin Gelişmesi / İleri Feodalite Cağında Cin / Hindistan / Arabistan'da Feodalitenin Evrimi / Afrika Kıtasındaki Devletler / Doğu Akdeniz Ulkelerine Asker" Somurgeleştirme Seferleri (Haclılar) / Birinci Haclı Seferi / Haclı Seferlerinin Toprağa İlişkin ve Ekonomik Sonucları / 6. Feodal Toplumların İdeolojisi ve Uygarlığı, Dinin ve Kilisenin Rolu / Katolik Kilisesi / Manevi Yaşamda Kilisenin Tekeli / Musluman Dini / Budizm / Anti-Feodal İdeolojinin İlerlemesi / Mezhep Sapkınlıkları / 7. Halk Yığınlarının Anti-Feodal Savaşımı / Anti-Feodal Savaşımın Ekonomik Temeli / Halk Ayaklanmalarının Rolu / Halk Yığınları Savaşımının Ruhban Zumresine Karşı Olma Niteliği / Mezhep Sapkınlığı Niteliği Taşıyan Halk Hareketlerinin Rolu
Ucuncu Bolum. - Feodalitenin Dağılıp Parcalanma Cağı (Kapitalist İlişkilerin Doğuşu)
1. Ekonomide Değişiklikler / Uretici Guclerin ve Toplumsal İşbolumunun Gelişmesi / Sermayenin Ortaya Cıkışının Tarihsel Koşulu, İlkel Birikim / Basit Kapitalist Elbirliği ve Manufaktur / Koylulerin Zorla Mulksuzleştirilmesi / Kamu Borcları ve Himayecilik / Buyuk Coğrafi Keşifler ve İlk Somurge Fetihleri / "Fiyatlarda Devrim" / Somurgeleri Somurme Sistemi / 2. Toplumsal ve Siyasal İlişkilerin Gelişmesi / Ulusların Ortaya Cıkışı / Burjuvazinin ve Proletaryanın Oluşması / Mutlakiyetci Feodal Monarşi / 3. Yeni İdeolojik Olaylar / Ronesansın Kultur ve İdeolojisi / Reform / Almanya'da Reform. 1524-1525 Buyuk Koylu Savaşı / Protestanlığın Yayılması / 4. 16. Yuzyılda Hollanda'da Burjuva Devrimi / Devrimin Zorunluluğu / 16. Yuzyılın Başında Hollanda / Loncaların Gerilemesi ve Kapitalizmin Gelişmesi / Feodal Soyluluk ve Ulusal Boyunduruk / Hollanda Cumhuriyetinin Kuruluşu. Hollanda Devriminin Anlamı
(Tanıtım Yazısından)
Ahmet_1994 tarafından yapılan ePub duzenlemesi
İndirme linki:
.