Caz severlerin sık sık karşılaştığı bir uflemeli calgıdır. Yapımı, klarneti, tuş takımı, flut ile benzerlik gosterir. Piyano gibi erken yaşta oğrenilmesi gerekli bir enstruman değildir. Her yaştan meraklısı oğrenebilir. Klarnet gibi cok nefes gerektiren bir calgı değildir. Diyafram nefesi ile rahatlıkla calınabilir. Oğrenimi bir disiplin ve emek gerekir. Peki saksafon nasıl oğrenilir?

Not: Konuşurken alınan nefesten farklıdır. Uyurken alıp verilen nefes diyafram nefesidir.

Saksafon kaynaklarla oğrenilecek bir ensturuman değildir. Mutlaka bir hocayla calışılması tavsiye edilir. Ya da doğru ufleme tekniğinin oğrenilmesi gereklidir. Cunku saksafona nasıl uflemeye başlarsanız aynen o şekilde devam edersiniz. Bu nedenle ilk oğrenilmesi gerekilen doğru ufleme tekniğidir. Yanlış oğrenilirse hocaya dahi gitseniz bu alışkanlığı değiştirmeniz cok zor olacaktır.

Calmayı kaynaklarla oğrenmeseniz de calmaya başlama aşamasında bol bol video kaynaklarından yararlanılmalıdır. Nasıl calınıyor, neler calınıyor seyredilmeli goz ve kulak aşinalığı kazanılmalıdır. Saksafon ile yapılan muzikleri dinlemek asla ihmal edilmemelidir.

Vuruşlara gecilmeden once uzun bir sure ufleme calışması yapılması gerekmektedir. Ufleme calışması calgısız da yapılabilir. Karnınızı iceri cekerek değil dışarı şişirerek yapılması gerekli bir nefestir. Saksafon ile nefes egzersizi yapmak icin uzun ses uflenmeli duz sese cıkartılmaya calışılmalıdır. Nefesiniz yettiği surece uzun sesi ufleyin. Bu sure uzadıkca artık calmayı oğrenmeye hazır hale gelmiş sayılırsınız.

Ardından parmak egzersizleri yapılmalıdır. Eğer ciddi anlamda saksafon oğrenmek istiyorsanız mutlaka nota bilginiz olmalı. Nota bilgisi olmadan calabileceğiniz parcalar 2-3 u gecmeyecektir. Biraz notaları oğrendikten sonra bol bol gam etudu yapılması gereklidir. Egzersiz ve etudu, ne kadar fazla yaparsanız o kadar iyidir. Caldığınız enstrumana alışmanız oğrenme aşamasını kolaylaştırır. Bu nedenle saksafon secerken bile dikkatli olunması gerekmektedir. Calışmalar esnasında mutlaka metronom kullanılmalıdır. Metronom parcanın hangi hızla calınması gerektiğini gosterir. Tum oğrenilen parcalar metronom ayarında yavaş şekilde başlanmalıdır.

Egzersiz yaparken oturabilirsiniz fakat etud esnasında ayakta olmaya dikkat edin. Diyafram ile uzun bir sure caldıktan sonra mutlaka dinlenin. Parcanın bazı kısımlarında saniyelik nefes dinlendirmeleri de yapın. Verilen araları nefes seviyenize gore secin.

__________________