amator gozunden keman ile ilgili herşeyi(bakım-akord-temizlik-ilk kullanım ne varsa) yazıcam okuyun değer

sondada sorum var onuda

ygs-lys gecer gecmez tamam işte zamanı, keman alacam dedim. (bundan sonra icinizden kufur etmeyin

) jack sandor marka 4/4 violin aldım. başlangıc icin sonucta, ne kadar kotu olursa olsun, hem kullanmayı bilmediğim icin hırpalayabileceğim birşey lazımdı. sıkıştırılmış ahşap-cakma cila-abanoz olmayan burgular filan oyle birşey. ama iyikide almışım. keman bakımını arşe bakımını filan herşeyi oğrendim. yeni alanlara yardımım dokunur diye yazıyım:
ilk once arşeyi(arşe yay oluyor) alıp en altta vida yardımıyla tellerini iyice cekiyoruz recineye(kibrit kutusu buyukluğundeki hafif yapışkan, sabuna benzeyen madde. not:aman duşurmeyin param parca oluyor) kemana surter gibi surtmek lazım, yavaşca ve butun yay boyunca ara sırada sağ ve sol kenarada surtuyoruz. bu işlemi 15 dakika... belkide daha uzun sure boyunca tekrar ediyoruz. ucuz keman almışsanız yanındaki recinede ucuzdur siz surttukce o ice hemen gocer. ben ilk gunde recineyi bitirmiştim. ilk 2-3 hafta boyunca her gun bu işlemi tekrarlayın, recine bitince 20 liralık normal bir recine alın(ben alice rosin aldım gayet iyi, artı kolay kolay bitmiyor) başa donelim. ilkinde 15-20 dk recineledikten sonra arşeyi kemanın tum tellerine iyice surtun boyle kirlensin her yanı

birşey olmaz. ama kopruye ve tuşeye fazla yaklaşmayın. ilk hafta birşey calmayın hep bunu tekrarlayın recineleyip kemana surtun ilk haftanın sonunda sesin iyileştiğini hissedeceksiniz. kemanı sihirli bez(arayın internette

) veya pamuklu yumuşak bir bezle temizlemelisiniz ve hic sıvı birşey dokundurmamalısınız. cilali sonucta. ama benimki gibi ucuzsa hafif ıslak bir bez sorun yaratmaz

. uzulmezsin

. 4 teli ıslak bir bez ile temizleyebilirsiniz. recinenin keman ve yay uzerinde tortulaşmasına izin vermeyin. bir avuc pirinci f deliklerinden iceri atıp calkalayın 2-3 dakka sonra boşaltın. ceneliği sokup altını temizleyin.gidip kemanınıza 15 liralık bir yastık alın ve kendi ayarınızı tutturun(dukkandakinden yardım alın). birde kemanı kullanmadığınız sıralarda yayı surekli gevşek tutun, yayın kılları serbest kalsın ve ilk bir ay boyunca her kullanımdan once 20 defa recine ile gidip gelin sonrasında ikinci ayda kendi yolunuzu bulursunuz. şimdide akord yapmaya geldik. ben akordumu hep evde yapıyorum. http://www.get-tuned.com/violin-tuner.swf şu siteye girip tel tel ayar yapın en kalın telden inceye. ayarı tutturduğunuzda seslerin rezone(ayırt edilememe-rezonans-titreşme filan

) olması gerekiyor. daha sonra AP TUNER programını indirin. internetten serial bulursunuz bulamadınız yazın veririm şimdi bulamıyorum

. aptunerde menuden violini secin once dikkat edin. arayıp bulursunuz

teller sırasıyla G5 D5 A5 E5 olacak, ibre illa tam ortaya değil -5 ten +5 e oynayabilir . şimdi akord ve recine tamam. http://www.youtube.com/user/bazobehram şu abinin dersleri var bitirin bunları

. artık sıra geldi nota avına. bundan sonra hep calacak muzik arayacağız. nota kokusunu aldığımız tarafa saldıracağız bu iş boyle. henuz amatoruz duyduğumuz muziği notasız calamıyoruz. cala cala iyileşeceğiz ve vibratoya hic merak salmayın ilk 3-4 ay yapamayacakmışız ama cok gec artık saldım merakımı diyorsan parmağını telin uzerine hızlıca hafif bastırıp hafif cek sallama belki vibratonun yerini tutar. 3 ay idare et bununla.
şimdi ben fazla hızlı olmayan ve elimde notası olan bir muziği 2 kere tekrarladıktan sonra rahat calıyorum ve mini vibratolar yapıyorum 3 ay filan oldu başlayalı. game of thrones ve requiem for a dream muziğini notasız caldım, kendi kendime nota buldum( ki bunlar basit muzikler.). bu arada hep batı muziği caldım hic turkce calmadım. inanırmısın yıldızların altındayı bile calmadım

......................
muzik tarzım metal, kemanda Lindsey Stirling, Fuse, Epica, Josh Vietti, Senfoniler filan, fiddlerman, kate chriscicka, jennifer lynn, blablabla dinliyor ve ornek alıyorum. şimdi: kemanım cok kotu yeni keman alacam ama elektro(en azından boyle http://www.youtube.com/watch?v=1jm048XJohU ). maksimum 500 lira beklediğim 350 tl filan birşey arıyorum. istediğin kemana gore az para demeyin oğrenciyim ama secimlerde yardıma ihtiyacım var(yanına muzikten anlayan birini al filan demeyin, oyle yapacak olsaydım sormazdım kendim anlamak istiyorum

). aradığım keman en son attığım videodaki gibi veya daha iyi

bir manyetiğe sahip olmalı, hip hop veya metal tarzına yonelicem. 15 liralık manyetik var 500 liralık manyetik var. yukardaki fiyata komple farklı şekilli bir elektrokeman bulabilirmiyim? muzikevinde kemanı elime alınca ne yapmalıyım, istediğim elektrogitar sesini duymak icin hangi tele vurmalıyım.(G dir G) ikinci el bulunurmu olurmu. hangi marka alıyım. ne onerirsiniz. ne yapayım.(az paraya cok şey istiyorum evet

) manyetiğine gore cok farklı sesler cıkıyormuş birde eq ayarı var. kazıklanmamak icin ne onerirsiniz veya asıl istediğim elektro kemanı almış olmamam icin.
boyle uzun ve zartlı zurtlu bir yazı yazdığım icin ozur dileyesim geldi

. utanıyorum -.-