• 19-07-2022, 16:52:07

Howard S. Becker, Sanat Dunyaları, cev. Evren Yılmaz, Ayrıntı Yayınları, Sanat ve Kuram Dizisi: 34, 2013, 444s.

[Arka kapaktan]
    Onlu yaşlarımdan itibaren barlarda, gece kuluplerinde ve striptiz kuluplerinde piyanistlik yaptım. Bu deneyimlerden ve sanatla ilgili başka yerlerden edindiğim diğer deneyimlerden biliyordum ki sanat eserlerinin oldukları şey haline gelmesi icin, cok sayıda farklı kişinin yaptığı faaliyetlerin koordine edildiği bir ağ gerekiyordu. Bu deneyimlere dayanarak sezgilerim bana bu tur ağları ve faaliyetleri calışmanın, sanatı duşunmenin verimli bir yolu olacağını soyluyordu. (...)
    Sanat Dunyaları gibi bir kitap yazmanın kendisi de bir surectir. Ben sanat hakkında bir kitap yazmak icin yola cıkmadım. Sadece, sanatın ortaklaşa bir faaliyet olduğu konusundaki sezgimin peşine duşmek ve beni nereye gotureceğini gormek istedim. Konuyla derinden ilgilenmeye başladıktan sonra, o vakitler, daha sonraları olduğu kadar yaygın bir konu olmayan sanat sosyolojisi uzerine bir ders vermeye başladım. Okumalarımda ve şahsi deneyimlerime dair duşunduklerimde ozellikle ilgimi ceken şey uzerine her hafta ders vermek, bir cerceve, bir taslak sağladı. Oğrencilerin dikkatlerini cekmek icin ilginc ornekler verdim; Los Angeles'taki Watts Kuleleri'ni inşa eden adamın oykusu oğrencileri o denli buyuledi ki uyumsuzlar ve sanatları hakkındaki bolumun cekirdeği haline geldi.

Sanatı kolektif bir eylem olarak ele alan bir klasik sosyoloji ve sanat kitabı diyebileceğimiz Sanat Dunyaları, bir sanat eserini "yaratan" ureticiler, satıcılar, icracılar, eleştirmenler ve tuketicilerden oluşan işbirliği ağı uzerinde duruyor. 1982 yılında yapılan ilk baskısı gerek sanat gerekse sosyal bilimler alanında bir başyapıt olarak kabul goren Sanat Dunyaları'nın 25. Yıl Ozel Baskısı'nda yazar cok geniş bir kesimin etkilendiği bu buyuk eserin ortaya cıkış surecini de anlatıyor okura.

Alıntıdır • PDF-cs • 5.01 MB

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

*