Trompet, bakırdan yapılmış uflemeli calgıdır.
Bir ağızlık ve kendi uzerine kıvrılmış silindir bicimindeki borudan oluşur. Ağız kısmı kÂse benzeri konik bicimdedir. Ses rengi parlak ve cınlayan niteliktedir. Korno gibi trompet de calma ilkeleri bakımından aynıdır. Trompetin oteki uflemeli calgılardan onemli bir farkı, ufleme sırasında iki ya da uc kez ses duzenlemesi yapılabilmesidir.
Genelde iki tip trompet vardır:
basit trompet, bir temel notanın armonik seslerini cıkartır. kromatik veya pistonlu trompet, 19. yuzyılın başında Bluhmel ve Stozel tarafından bulunmuş ve basit trompetin yerini almıştır. Tupleri bulunmayan basit trompet, bu calgının ilkel turudur. Perdeyi değiştirmek icin boruda tupler yoktur. Borunu uzunluğuna tekabul eden perdede sesler uretilebilir.
Tarihce
Trompet, bakır uflemeli calgıların en eskilerindendir. İlk metal trompet M.O. 2. binyılda Mısır'da dinsel torenlerde ya da askeri amacla kullanılan, ancak bir ya da iki nota cıkarabilen kucuk bir calgıydı. Tutankamon'un Mısır'daki mezarındaki bronz ve gumuş trompetler İskandinavya'dan bronz trompetler ve Cin'deki metal trompetler M.O. 1500'lere dayanır. Eski Cağlarda işaretleşmelerde kullanılan bu calgı, muzik aleti olarak orkestraya orta cağda girmiştir.
17. yuzyıl başında İtalya'da Montaverdi ve oteki bestecilerin yapıtlarında kullanılan trompetlerin coğunluğu Re perdeliydi. Bu tur trompetler gunumuzde kullanılmaz.
Trompet yapısından dolayı solo calgı olarak ve oda muziğinde az kullanılmıştır. George Frideric Handel'in trompetler ve komolar icin bir koncertosu, Mozart'ın bir trompet koncertosu vardır. Oda muziği yapıtlarında yer verilmesi ise 19. yuzyıl sonlarında ve 20. yuzyılda bestelenen eserlerde gercekleşmiştir.
__________________
Trompet
Müzik0 Mesaj
●23 Görüntüleme