Jacques Attali - Gurultuden Muziğe, Ayrıntı Yayınları, İstanbul 2014.
Once kaos vardı… Ve gurultuler…
Jacques Attali bu gozlemden yola cıkarak muziğin ekonomi-politiğini inceliyor ve şu sonuca varıyor: Muzik ileriyi gorur. İlkcağlardan başlayarak toplum, iktidar ve muzik arasındaki bağları ele alan Attali, bu kitabında muziğin, kurban ayinlerinden saraya, isyanlardan uzlaşmalara, iktidardan ekonomiye uzanan butun tezahurlerini inceliyor. Gurultunun bir silah, muziğinse onun bicim verilmişi, evcilleştirilmişi olduğunu gosterirken, dunyanın gurultulerine kulak vermenin, geleceği gormemize ve duzenlememize yardımcı olacağını ileri suruyor. Attali'ye gore gramofonun icadı gibi yenilikler, insanların yerini makinelerin alacağını ve her şeyin seri olarak kopyalanacağını bildirmişti; kayıt teknolojisi ise tuketim toplumunu… Sanatcıların ve muzik yayıncılarının telif hakkı talepleri, tuketim toplumunda korsanlığa zemin hazırlayacaktı. Ardından gencliğin isyanı ve diktatorluğu geldi. Muzik artık ebeveynlerinden kulturel ve ekonomik bağlarını gitgide daha erken yaşta koparan genclerin butunleşme, grubunu belirleme aracıydı. Muzik eserlerine değer bicen hit-parade'lar eserleri olduğu kadar tuketicileri de bicimlendirir. Muzik artık yalnızca kişisel bir keyif aracı değil, aynı zamanda bir gruba ait olduğunu tasdik etme yolu ve gencler arasında evrensel bir bağdır. Artık yıldızlar “yamyam” bir toplumda daha ucucu hale gelmekte ve bu yıldızların karşısında genc hem tuketim malı hem de tuketici olmaktadır. Sanal muzik, MP3 ve buyuk muzik firmaları arasındaki rekabet kulturel kapitalizmin zaferini ilan ederken, diğer sanat bicimlerinde de aynı olgunun varlığına işaret ediyor. Attali, tum bunların otesinde, dinlemenin yerini muzik yapma zevkinin alabileceği ve herkesin kendi muziğini yaratabileceği bir dunyanın taslağını ciziyor. Belki de ufukta “Herkesin kendini keşfetmeyi, kendini sevmeyi oğreneceği, sonra da başkaları tarafından keşfedilmekten ve karşılığında hicbir şey beklemeden vermekten zevk alacağı bir toplum” var. Kim bilir?
**Yukleme bana ait.
Format PDF. Boyut (1.88 MB). 217 Sf.
ISBN: 9789755394459
Alternatif Link: