Soğuk Savaş’ın sona ermesinin ardından devreye giren yeni dunya duzeni, sınır tanımayan bir serbest ticaret rejimini uygulamaya koyarken, cağdaş sanatı da derinden etkiler. Sermaye ile birlikte dolaşımı serbestleşen sanat, giderek dev kuresel şirketlerin, korporasyonların denetimine acılır.
Bu surecte, sanat da, sanat kurumları da temelden donuşur: Başka başka kentlerde şubeler acan muzeler giderek mağaza zincirlerini andırır; dev şirketlerin logoları ile muzelerin logoları, sanatcı isimleri ile marka isimleri, pazarlama stratejileri cercevesinde birbirine karışır. Dev sergiler, imajlarını tazelemek isteyen devletlere, kentsel donuşum projelerini satmak isteyen yerel yonetimlere aracılık eder. Kimlik, farklılık, melezlik, “sınırların aşılması” gibi temalar etrafında orgutlenen bienaller de, yeni dunya duzeninin gosterilerinden biri olmaktan oteye gidemez; diğer sanat kurumları gibi, zamanla şirketlere ozgu bir kurumsal yonetim disiplininin, “sanat yonetiminin” etkisine girer.
Sanat A.Ş., kureselleşmiş dunyanın kulturel coğulluk goruntusunun ardındaki Batı merkezli homojenliği, “sınırsız serbestlik” şiarıyla maskelenen sansur ve dışlama mekanizmalarını acıklıyor. Cağdaş sanatın, devletlerin ve şirketlerin gudumundeki seyrini izliyor.
Kapak: Bartolomeo Passerotti, Karikatur, 16. Yuzyıl.
Ceviri: Esin Soğancılar
ISBN: 9789750506994
Baskı: 2
Basım Yılı: 2010
Sayfa Sayısı: 194 sayfa
Aranabilir PDF +3.74 MB
Yandex
Mediafire