Sanatın İcadı, modernliğin yerleşik kurumlarından biri olan sanatın soykutuğunu cıkaran, sanat ve etrafında kurulu tum kavramlar sistemini yapısokume uğratan bir kitap. Son yıllarda teori ve felsefede yaşanan donuşumler, yaşadığımız toplumun hicbir kurumunun kendinden menkul yapılar olmadığını bize gosteriyor. İcinde yaşadığımız kulturun tum unsurlarının bir tarihsel matris icinde gercekleştiğini oğrenmek kimsede şaşkınlık uyandırmıyor. Eski tarih yazımı yontemlerinin bir kenara bırakılması ve tarihin yeniden yazılması gereğinden daha sık soz ediliyor. Sanat tarihini sanat yapıtlarının tarihi olarak ele alan, Batı dışı kulturleri Batılı kategorilerle ele alan yaklaşım da bu sorgulamadan daha fazla kacamayacak hale geldi!...
Larry Shiner, oncelikle, Batı'nın diğer toplumlara ve hatta kendi gecmişine bakışının, son iki yuzyıl icinde kurumsallaşmış olan sanat ve zanaat ayrımına gore bicimlendiğini gosteriyor. İlk bakışta alanın catışmalarını icermediği duşunulen sanat kavramlarının coğunun, baştan aşağı ırkcılık, cinsiyetcilik, Avrupamerkezcilik, somurgecilik ve sınıfsal ayrımcılıktan beslendiğini acıklıyor. Daha sonra, el emeği uzerinden kurulan "usta ve ustalık" kavramının gittikce gozden duşurulerek; yerine eserinin bağımsızlık halesini korumak adına hayattan kopmuş "sanatcı ve sanat" kavramının yuceltilmesinin ve estetik değerin her şeyin onune gecmesinin hikayesini anlatıyor. Gecmişin sanat ve zanaat, sanat ve hayat ayrımlarını icermeyen sisteminden modern guzel sanatlar sistemine geciş surecinde yaşana bolunmeleri aşma yonundeki kuramsal ve sanatsal deneyimleri ornekleyerek gunumuz sanatındaki alternatif arayışlara bağlıyor hikayesini.
Sanatın İcadı'nı kaleme alırken cağdaş Fransız duşuncesinden, ozellikle Michel Foucault ve Paul Ricoeur'dan etkilenen Shiner, her tur okurun zevkle okuyacağı, alışılmadık bir sanat kitabı yazmış. Yalnızca sanatseverlere değil, modern toplumun kurulma sureclerini ve cağdaş duşuncenin hayatı yorumlama gucunun katettiği mesafeyi merak edenlere gore bir kitap.
Ceviri: İsmail Turkmen
Yayınevi: Ayrıntı
Sayfa Sayısı: 464
Basım Yılı: 2013
ISBN: 978-975-539-366-7
Aranabilir PDF + 9.9 MB
Mediafire