Serdar Aydın - Fatma Tulin Resmi Algı, Form ve Pornografi
Sel, 2009, 306, , Sanat
“Şiir, evrendeki her şeyle ilişkilidir ve bu ilişkisel bağlam icerisinde yaratılır. Bu saptama sanatsal yaratının imgelem ile olan ilişkisini cağrıştırır. İmgelemin soz konusu olduğu anda ise “her şeyin bir diğer şeyle” ya da “her şeyin her şeyle” ilişkili olması “doğal”dır.
Boylesi bir bağ kurulduğunda, “her sanatcının diğer sanatcılarla” ilişki icerisinde olabileceği savlanabilir. Yani, “bir şiir ile bir resim” ya da “bir ressam ile bir şair” yaratıcı anlamda, ontolojik bağlam ve gerilim acısından ilişki icerisinde olabilir.
Ressam Fatma Tulin’in ilk resmini gorduğum andan itibaren resimlerin ben’de yarattığı gerilim, bu kitabın yazılmasını “zorunlu” hale getirmişti. Cunku, “Şeftali Cekirdeği”ne ilişkin tabloların karşısında duyumsadığım biricik duygu hali “tedirginlik ve tekinsizlik”ti. Bu kavrayış, soz konusu duygu durumunun gerekcelerini, “şiirle busbutun bağıntısız olmayan yollarla” bulmaya yonlendirdi ben’i. Cunku sanat yapıtları, “tehlike icinde bulunuyor olmanın, bir yaşantıyı kimsenin daha otesine gecemeyeceği noktaya kadar yaşamanın” urunleriydi.
Sorular coğaldıkca yanıtların cetinliği one cıktı. Tuvallerdeki “dunya goruşu”nun gizine ulaştığımı varsayıp bu gizi paylaşmak istedim.”