Son yıllarda calışmalarımı sanatlar arası etkileşim konusunda yoğunlaştırmıştım. Bu bağlamda Mozart operalarına yoneldim. İlgilimi ozellikle ceken onun son operası ‘Sihirli Flut’ oldu. Konunun orgusunu oluşturan temel kavramların Mozart’ın kişiliğine ayna tuttuğunu gordum. Sihirli Flut’teki başkişilerin karakterleri birbirinden cok farklı. Bu farklı karakterlerin coğu Mozart’ın kişiliğinde toplanmış. Mozart’ı bu bağlamda ele alınca calışmamın cıkış noktası onun yaşam karşısındaki duruşu ve insan anlayışı oldu.
19.yuzyıl İtalyan bestecilerini incelerken Verdi ile Mozart arasında temel bir ortaklık bulguladım. Her ikise de insanı, yaşadığı toplumdan soyutlamadan etiyle canıyla yaşayan varlıklar olarak algılıyor ve kişiliklerini, birbirleriyle ilişkilerini muzik diliyle ifade ediyorlar. Sihirli Flut ile Aida’nın temel kavramlarını bu acıdan karşılaştırdım. Bu karşılaştırma farklı donem ve farklı koşullarda yaşamış olan iki buyuk bestecinin yaşama bakışlarına ışık tuttuğu gibi, 18.yuzyıl sonuyla 19.yuzyılda yaşanan toplumsal değişimi de gozler onune seriyor.
Yayın Tarihi: 02.01.2014
ISBN: 9786058607774
Yayınevi: Hayalperest
Sayfa Sayısı: 128
Aranabilir PDF + 4.80 MB
Mediafire