Ben de SAHNE TOZU yutanlardanım…
1970'li yılların başlarında Kocamustafapaşa semtindeki Cevre Tiyatrosu'nda sahnelenen oyunları hic kacırmazdım. Altan Erbulak, Metin Serezli gibi değerli oyuncularımızın tiryakisi olmuştum. Beyoğlu'nda ise Ali Poyrazoğlu ve Ferhan Şensoy'un oyunlarını hic kacırmadım. Ayrıca okulla birlikte Devlet Tiyatroları'na da giderdik. Sadece okullar arası futbol ve folklor musabakalarına değil, tiyatroya da grupca giderdik. Nedense tiyatro biletini alırken hep on sıralardan bilet almaya ozen gosterirdim. Oyun boyunca onların nefeslerini duymak, sahne tozunu onlarla birlikte yutmak bende tiyatro alışkanlığı yarattı. Keşke beni de ilkokul oğretmenim, Mujdat Gezen’in oğretmeni gibi arkamdan sahneye itseydi. Veya Zeliha Berksoy, Can Gurzap, Mazlum Kiper, Gulriz Sururi, Memet Ali Alabora ve Hazal Selcuk gibi, cocukluğum tiyatro kulislerinde tiyatro sanatcıları arasında gecseydi… Hic aklıma gelir miydi, o zamanlar sahnede veya Beyoğlu'nun caddelerinde zaman zaman rastladığım tiyatro oyuncularıyla tanışacağım ve soyleşi yapacağım?.. Sanıyorum yaptığım soyleşi sayısı 150 civarında. Fakat son senelerde uzuntuluyum. Cunku soyleşi yaptığım değerli sanatcılarımız yavaş yavaş bizleri terk ediyorlar. Semiha Berksoy, Mehmet Akan, Hadi Caman, Metin Tekin, Avni Anıl (BestekÂr), Turhan Selcuk (Karikaturist) gibi... Bu ilk kitabıma aldığım soyleşileri secerken Turk tiyatrosuna uzun yıllar hizmet etmiş sanatcılarımızla yaptığım soyleşileri tercih ettim. Oyunları on sıralarda seyredip, sahne tozu yutmaya devam ederken, soyleşilerime de yenilerini ekliyorum. Diğer soyleşilerde buluşmak dileğiyle.
ADEM DURSUN
Yayın Tarihi: 07.06.2010
ISBN: 9789754689143
Yayınevi: PİA
Sayfa Sayısı: 312
Aranabilir PDF + 15 MB
Yandex
Mediafire