Tarayan ve Duzenleyene Teşekkurlerimle...
Tom Grill ve Mark Scanlon - Fotoğrafta Kompozisyon, Ceviren: Nedim Sipahi, Ozgun adı: Fotographic Composition, ISBN 975-8293-50-8, 180 sayfa, Birinci Basım:2003, Homer Kitabevi, İstanbul.
Fotoğrafta etkin bir kompozisyon uygulaması, başarılı bir fotoğrafın temel anahtarlarından biri olup, her ciddi fotoğrafcının oğrenip ustalaşması gereken bir beceridir. "Fotoğrafta Kompozisyon" kitabında Grill ve Scanlon goruntulerin fotoğrafik tasarımına modern ve kolay anlaşılır bir yontemle yaklaşmaktadırlar.
Kitapta once kompozisyonun amacı ortaya konmakta, daha sonra da adım adım tum gorsel sanatlarda karşımıza cıkan belirgin kompozisyon unsurları irdelenmektedir. Ucuncu bolumde fotoğrafa yonelik kompozisyon teknikleri vurgulanmakta, dorduncu bolumde de rengin fotoğraftaki etkisi ele alınmaktadır. Tum bu teknikler guclu fotoğrafların uretilmesine temel teşkil etmektedir.
Kompozisyonun tumune hakim olmayı iceren beşinci bolumdeyse, Grill ve Scanlon bir fotoğrafın izleyici uzerinde, fotoğrafcının arzu ettiği etkiyi yapabilmesi icin değişik kompozisyon tekniklerinin nasıl kullanılacağını anlatmaktadırlar.
Kitabın son bolumune de, kitapta kullanılan fotoğrafların bir coğunun cekimi sırasında kullanılan arac ve tekniklerin detaylı olarak anlatıldığı teknik veriler eklenmiştir.
Yalın dili ve fotoğraflarıyla "Fotoğrafta Kompozisyon" ağır bir akademik eser olmayıp, fotoğrafla ciddi olarak uğraşanları hem bilgilendirici, hem de gorsel olarak teşvik edici, uygulamaya donuk bir kitaptır. (Arka Kapak)
İCİNDEKİLER
Duşuncelerin İfadesi /7
Grafik Kontrol Unsurları /29
Fotoğrafik Kontrol Unsurları /71
Renk Kullanımı /117
Tum Kompozisyona Hakimiyet /145
Teknik Veriler /171
Tek Sayfa Duzenlemesi (btsamim'e teşekkurlerimle):