Gitar satın alma rehberi
Bugunlerde aldığım pmlerin sayısının artması ve gitar almak isteyen ve kararsız kalan arkadaşların actıkları topiklerin sayısının artması nedeniyle boyle bir rehber hazırlama ihtiyacı hissettim. Yıllar boyu edindiğim deneyimlerimi ve bilgi birikimimi siz forumtr halkıyla paylaşmak istedim
En son acılan topikte baktım 2. el gitar alınırken dikkat edilmesi gerek butun hususlar verilmiş. Gitar almak isteyen arkadaşlarda once bu rehberi okuyup sonrada bu topiğe mesaj atarlarsa hem burda birikmiş bir bilgide olur.
Giriş: Elektroylamı başlasam klasikle mi?
1-) Elektrogitarlar
2-) Klasik ve akustik gitarlar (yakında)
Giriş: Oncelikle bir konuya acıklık getirmek istiyorum. Genelde gitara başlamak isteyenlerin en cok sorduğu soru klasik gitarla mı başlamalıyım yoksa elektrogitarla mı başlamalıyım oluyor. Benim duşuncem klasik gitarla başlamanın daha mantıklı olduğu. Cunku gitar calmak beceri ve yetemekten daha fazla calışma gerektiren bir şey. Eğer yeterince sabrınız ve calışacak zamanınız olduğnu duşunuyorsanız direk elekrogitarla başlamanızında bir sakıncası yok. Benim klasik gitarla başlamanızı tavsiye etmemin sebebi eğer bırakmaya karar verirseniz koyun bir koşeye dursun klasik gitarınız fakat guzel bir elektrogitarın bir koşede yatmasına gonlum el vermez J Birde elektrogitar calmak istiyorsanız ve klasik gitarla başladıysanız elektrogitara gecince biraz yabancılık cekebilirsiniz, tel aralıkları daha yakın ve parmak uclarınız alışıp hafiften nasırlaşmadıysa teller parmaklarınızı biraz zorlayabilir. Klasik gitarımızı alıp sol el alıştırmaları (sağlaklar icin) yapmalıyız ve ileride elektrogitar calacaksak pena kullanmaya ozen gostermeliyiz.
1-) Elektrogitarlar;
Elektrogitar alırken ilk olarak dikkat etmemiz iki husus var.
1-) Butce.
2-) İcra etmek istediğimiz muziğin turu, genel muzik tarzı.
Butce konusunda onemli olan iki şey var. Bizi tatmin edecek ses kalitesi ve o gitarı ne kadar sure kullanmayı duşunduğumuz.
Ses kalitesinde belirleyici unsur gitardır. Yani bir gitar alayım sonra onun manyetiklerini değiştiririm olur saba Kirk Hammett Signature mantığı yanlıştır. Gitarın tonunu etkileyen ana etmenler ; Govde ağacı(basswood, alder gibi), sap ağacı (maple, ebony gib) , klavye ağacı (rosewood, maple gibi), burgular, kopruler, manyetikler, hatta gitarın boyası bile tonun karakterini etkiler.
Eğer muziğe yeni yeni başlıyorsak kulak tırmalamayan bir ton bizi bir sure tatmin edecektir. Bu tonu elde etmek icin alacağımız gitar hem butcemizi sarsmayacak hemde ileride muzik hayatımıza devam etmek istemezsek “al be keşke bu kadar para vermeseydim” dedirtmeyecektir. Fakat ulkemizde gitarlar avrupa ve amerika fiyatlarına nazaran fahiş ffiyatlarda satıldığı icin sıfır bi gitar icin 300-400 dolar arası bir parayı gozden cıkarmamız gerek. Sıfırı 100-150 dolar olan gofret (ağacı kat kat kesilmiş sıkıştırılmış suntadan yapılan) gitarlara para vermemenizi tavsiye ederim. Cunku o gitarlar insanı muzikten soğutuyor.
Bu yuzden 2. ele yonelen arkadaşlarımız coğunlukta. Yakında 2. el elektrogitar satın alma rehberinide ekleyeceğim konuya.
Bahsetmek istediğim bir hususta şekilde cok takılıp kalmamak. Şekli hoşuma gidiyor diye gitar almayın sakın. Tabiki gitar bir butundur, yani tonu tatmin edecek ve makyajı guzel olacak, albenisi olacak, gorunce calmak isteyeceksin fakat sadece şekil icin gitar almanın sonu o gitarı duvara asmanız olacaktır. Mesela yeni başlayan birinin V kasa gitar alması sacmalıktır. Cunku gitara yeni başlayan biri egzersiz yapmalıdır uzun sureler boyunca ve V kasa gitarlar oturarak calınamaz. Eğer oturarak calmayı denerseniz bir hafta icinde bel fıtığı olrsunuz J

Paramızı biriktirdik ve bir elektrogitar almaya karar verdik. Gelelim yapmak istediğimiz muziğin turune.
Yukarda bahsettiğim gibi ses kalitesini, karakterini ve tonunu etkileyen bircok etmen var gitarda. Bunlardan yola cıkarak secimimizi yapacağız.
Ton karakterini belirleyen en onemli etmen: Manyetikler
Eğer tarzımız sertse, yani metal ve hard rock’sa ve clean tonlarla fazla işimiz yoksa, distorted tonlar istiyorsak kullanacağımız en iyi manyetikler EMG’dir ve diziliş şekli h/h dir (hambucker/hambucker). Tabi Seymour Duncan’la da cok guzel metal yapılır fakat benim kişisel tercihim kapalı manyetik olduğu icin EMG’yi oneriyorum.
Ek bilgi: EMG nin hz serisi pasiftir, 81-85 manyetikleri aktiftir. Aktif manyetik pille calışır ve daha guclu, bol sustain’li ve distorted ses verir.

gibi
Eğer yapmak istediğimiz tarz daha cok rock ve alternatif rock sa h/s/s veya s/s/s duşunmeliyiz
s/s/s ye ornek

h/s/s ye ornek

Eğer tarzımız jazz veya blues’se zaten muzikal ve armoni olarak aşmışızdır ve burdan bilgi almamıza gerek yoktur

Giriş ve orta seviye icin onerdiğim marka Cort’tur. Fiyat performans acısından en iyi firmadır. Kucuk bir hatırlatma, giriş seviyesi icin unlu firmaların ucuz gitarlarından kacın derim. Odediğiniz paranın %50'sinden fazlasını sapta yazan markaya vermiş olursunuz.
Ağaclara gelecek olursak;
Maun Genel olarak ağır bir ağactır,govde yapımı icin ideal bir ağactır,rezonanı iyi,tonal olarak ta mid-bas ttonlar icin ideal bir ağactır... Fark ettiyseniz harbi metalci işi gitarlarda genelde bu ağaclar kullanılır

Alder Yine govde yapımı icin ideal bir ağac olup,Tiz-miz ağırlıklı bir tona sahiptir fakat benzer ozellikteki bir Maple dan tonunun kendine ozgu parlaklığıyla ayrılır.. Bu arada benim gitarlarda kullanmayı en sevdiğim ağac bu ağaclardır..
Maple Sap yapımı icin ideal bir ağactır,govdede ben şahsen hoşlanmıyorum cunki en az bir maun kadar ağırlar...Alder gibi parlak tona sahiptirle,sağlamdırlar en guzel yanıda bence işlenmesi ve cilalanmasının basitliğidir...
Abanoz Cok sert bir ağactır,genelde sap yapımında kullanılırlar ama artık gunumuz ureticileri bu ağacı ne govde yapımında nede sap yapımında kullanmıyorlar,cunki pahalılar. Aşırı parlak bir tona sahiptirler,hatta abanoz govdeden yapılmış bir gitar size amfiden tiz bile kıstırabilir o derece...
Ladin ve sedir genelde akustik ve klasik gitarlarda kullanılır. Akustik gitarların coğu ladin on govdeye sahiptir. Bu ağaca sahip elektro gitar ben hic gormedim.
Şimdi ise ağaclarla ilgili biraz genel bilgi vermek istiyorum
1-) Kızılağac(Alder)
Ortalama boyu 30m kadardır,mutfak gercleri,mobilyacılık,oymacılık,muzik enstrumanları yapımında kullanılır. Calışılması oldukca rahat bir ağactır, iyi yapışıp cila tutar. 0.41 ortalama yoğunluğuyla oldukca yumuşak bir ağactır, fiziksel acıdan bu yuzden fazla kuvvetli bir ağac değildir.
2-) Dişbudak(Ash)
Ortalama 25-40m boy yapar.Her turlu mutfak gereci,mobilyacılıkta,oymacılıkta,hockey sopası,bilarda ıstakası,beyzbol sopası,alet saplarında ve muzik enstrumanları yapımında kullanılır. Calışılma ozellikleri kızılağac gibi iyidir, ayrıca fazla calışmaz, ortalama yoğunluğu 0.60 olup ağırlığına gore fiziksel direncleri oldukca kuvvetlidir.
3-) Kavak(Poplar)
50 metre kadar boy yabapilen kullanım yerleri kızılağaca benzeyen bir ağactır. Ortalama yoğunluğu 0.42 dir. Genel olarak butun fiziksel direncleri orta seviyede olan bir ağactır.
4-) Ihlamur(Basswood)
20 metre kadar boy yapabilir, kullanım alanı oldukca geniş ve değerli bir ağactır.0.37 yoğunluğuyla yumuşak ve hafiftir,aletlerle calışması oldukca kolaydır, kuruduktan sonra oldukca stabildir. Bu ozelliklerinden dolayı ideal bir oymacılık ağacıdır.
5-) Maun yada Mahun(Mahogany)
Değişik turleri vardır.Genel gorunuş itibariyle hepsi kzılımsı koyu kahverengi renktedirler.ortalama yoğunluk olarak 0.59 diyebiliriz. Gitarlarda genellikle honduras maunu kullanılır. 49 metreye kadar uzayabilir. Dunyanın pek cok yerinde bulunduğundan dolayı oldukca duşuk fiyatlıdır. Calışılma ozellikleri genel olarak iyi seviyede olan maun'un fiziksel direnci iyidir.Ozellikle kuruduktan sonra son derece stabil bir ağac olmasından dolayı sıklıkla gitar sap yapımında kullanılır.
6-) Akcaağac yada Kelebekağacı(Maple)
Pek cok turu olup coğu ulkemizdede yetişmektedir. Ortalama yoğunluğu turune gore oldukca değişiklik gostersede 0.59-0.80 arasıdır. Odunu oldukca sert olup, guc eğilir, calışması fazla bir ağactır. Calışılma ozellikleri orta seviyededir, oldukca iyi cila tutar. Başlıca kullanım alanı yaylı calgılar yapımı olmakla beraber, gitar yapımında, ucak pervanesi yapımında, parke yapımında ve her turlu kaplamacılıkta kullanılan oldukca onemli bir ağactır. Ayrıca onemli bir ses ağacıdır
7-) Ceviz(Walnut)
Ceviz onemli bir ses ağacıdır,ozellikle akustik kasalılarda kullanılır, ses başarımı acısından orta seviye diyebiliriz, 50 metre kadar boy yapabilen ceviz guzel gorunumunden dolayı mobilyacılıkta sık kullanılır.Her turlu kakmacılık,oymacılık,Tufek kabzası gibi işlerde kullanılır. Ortalama yoğunluğu
0.64 tur,yani akcaağacla aynı klasmana girer. Kuruması oldukca yavaştır,calışılması oldukca rahat olan ceviz, iyi cila tutar ve yapışır. Stabilitesi iyidir. Orta seviye fiziki dayanımı vardır.
8-) Huş(Birch)
Huş 20 metre kadar boy yapabilen ortalama yoğunluğu 0.64 olan bir ağactır.Odunu ondan daha ağır olmakla beraber ıhlamura benzer. İyi işlenip renk verilebilir fazla dayanıklı değildir. Cok turu vardır,kaplamacılıkta,muzik enstrumanlarında, dondurma cubuklarında, parke yapımında, alet ozelliklede bıcak sapı yapımında sık kullanılır.
9-) Cam(Pine)
Cok ceşit turu vardır, ulkemizdede her yerde bulunabilen bir ağactır, ortalama yoğunluğu 0.52 olsada buna aldanmayın, gercekten cok yumuşaktır, calışılması son derece kolaydır, odunu aromatik bir koku salar, yıllık halkalarının cok geniş olması, odununun cok yumuşak olması, damarları arasında recine barındırması gibi nedenlerden oturu calgı yapımında kullanılmaz, ancak kullanan yapımcılar yok da değil. İyi civi tutmasından dolayı inşaat kerestesi, cit, ambalaj sandığı gibi işlerde kullanılır.
10-) Karaağac(Elm)
18 metre kadar boy yapabilir, yoğunluğu 0.68 olup orta derecede dir. Oldukca dekoratiftir. Fiziksek direnci yuksektir, mukemmel şekilde bukulebilir. Cilalanması iyidir. Mobilya yapımında, parke, kaplama, tornacılık, oymacılık, calgı yapımında, spor aletleri ve alet saplarında kullanılır.
11-) Cınar(Plane Tree,Sycamore in USA)
Cabuk buyuyen bir ağactır, yoğunluğu 0.62 dir. Calışması orta derecede, iyi şok direncine sahiptir. Ancak odunu mantarlar tarafından cok kolay enfekte edilebildiği icin fazla bir kullanım alanı yoktur. Kaplamacılıkta kullanılır.
12-) Meşe(Oak)
Meşe cok super bir ağactır, ciddiyim, pek cok turu vardır. Ortalama yoğunlukları 0.70 tir. Oldukca ağır ve sert bir oduna sahiptir. Leş gibi ağır da diyebiliriz

Okuduğunuz icin teşekkur ederim. Yanlışım varsa buradan tartışabiliriz. Sadece ağaclar alıntıdır, gerisi kendi el emeğimdir.
Sabitlenirse sevinirim...