• 19-07-2022, 06:37:10
    #1


    Empati ya da duygudaşlık, en basit anlamıyla, kişinin kendisini başkasının yerine koyması olarak tanımlanabilir. Başkalarının yerine gecmek, ozdeşleşebilmek, diğerlerinin icinde bulunduğu durumu anlamak tum insanlarda var olan bir yetenek, bir icgudu mudur? Acaba empati, karşımızdakinin icinde bulunduğu durumu değiştirmeye yonelik bir eylemi de beraberinde getirir mi ya da getirmeli midir?

    Frans de Waal, Empati Cağı’nda daha barışcıl ve anlayışlı bir toplumun temelinde empati duygusunun yattığını savunuyor. Waal’a gore yaşadığımız cağ, rekabete dayalı bencillik duygusunun yerine işbirliği ve dayanışmaya dayalı empatinin egemenliği altında gececek bir donem olacak.
    Empati Cağı, hayvanlar uzerinde gercekleştirilen cok sayıda gozlem ve deneye yer veriyor. Doğadaki yaşam, sosyal Darwinizmin guclunun hayatta kaldığı rekabete dayalı bir yaşam olduğu iddiasının aksine, canlılar arasında oldukca gelişmiş bir empati duygusunun sonucunda dayanışma ve işbirliğine dayalı bir yaşamdır. Bu nedenle, doğal yaşamdan onemli dersler cıkarmamız gerekiyor. Ne yazık ki, toplumsal gelişme, bir canlı turu olarak insanın doğasında var olan empati ya da duygudaşlık duygusunun kaybolmasına yada goz ardı edilmesine yol acarak, daha anlayışlı ve barışcıl bir toplumun ortaya cıkmasına engel oluyor.

    Empati Cağı, yaşadığı cağın sorunları uzerinde kafa yoran, barışcıl ve daha anlayışlı bir toplum icin caba gosteren insanların onunde yeni ufukların acılmasını sağlıyor.

    Herkesin okuması ve dersler cıkarması gereken bir kitap.

    “İnsanın ne kadar bencil olduğu duşunulse de, onun doğasın¬da, başkalarının talihiyle yakından ilgilenmek vardır.” Adam Smith

    Ceviri: Kadir Yılmaz
    Yayın Tarihi: 19.02.2014
    ISBN: 9786055069261
    Yayınevi: Akılcelen
    Sayfa Sayısı: 381



    Aranabilir PDF + 5.93 MB

    Mediafire



    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.