Gectiğimiz birkac yuzyılda insanın ortalama omur suresi neredeyse iki katına cıktı. Araştırmacılar tıp alanındaki bilgi birikimi ve teknolojik gelişmeler sayesinde artık pek cok hastalığa care bulabilmekte. Ne var ki, bir sevdiğimizin kansere yakalandığı ya da bir aile buyuğunun Alzheimer'la boğuştuğu haberlerini daha sık alır olduk. Acaba bizi bu kadar caresiz bırakan hastalıkların altında yatan nedenler nelerdir? Genetik yapımız mı bizi kacınılmaz olarak bu yola surukluyor?
Georgia Tech Universitesi'nden genetik profesoru Greg Gibson, genomlarımız ve modern kultur arasındaki catışmanın kronik hastalıkların artmasındaki en onemli neden olduğunu one suruyor. Bir başka deyişle mevcut genetik yapımızla, hazır gıdalar, bol şekerli besinler ve hareketsiz yaşantı gibi unsurlarla orduğumuz yeni dunyamızda yaşamakta zorlanıyoruz.
Kanser, diyabet, astım, bağırsak hastalıkları, Alzheimer ve hatta depresyon. Tum bu rahatsızlıklarla genomumuzun bir ilişkisi olduğu kesin, ama orneğin, bir "kanser geninden" bahsetmek de pek mumkun gorunmuyor. Aksine, hayli genc bir turun bireyleri olarak sahip olduğumuz genomumuz bir butun olarak, karşılaştığı sorunlarla baş edemediğinde hastalıklar on plana cıkıyor. Prof. Gibson, cağımızın yaygın hastalıklarıyla ilgili pek cok sorunun yanıtını Son Sozu Genom Soyler'de herkesin anlayacağı bir dille veriyor. Genler nasıl calışır? Birbirleriyle ve cevreyle nasıl bir ilişki icindedir? Neden obezite ve diyabet Batılıların yaklaşık ucte birinin hayatlarının bir parcasıdır? Yaşamlarımızın bir evresinde kanserle mutlaka yuz yuze gelecek miyiz? Neredeyse bir salgın hastalık ozelliği gosteren depresyon genetik temelli olabilir mi?
Greg Gibson Yukselmekte olan genomik biliminin onde gelen isimlerinden olan yazar, genlerle cevre arasındaki etkileşimlerin insan sağlığı ve organizma evrimine etkileri uzerine calışmaktadır. Doktorasını İsvicre'de Basel Universitesi'nden almış, doktora sonrası calışmalarını Stanford Universitesi'nde gercekleştirmiştir. Gibson, PLoS Genetics, Current Biology ve Genetics gibi seckin akademik dergilerin yayın kurulunda yer almaktadır.
(Tanıtım Bulteninden)
Ceviri: Ergi Deniz Ozsoy
Sayfa Sayısı: 222
Baskı Yılı: 2016
Yayınevi: İş Bankası Kultur Yayınları
ISBN: 9786053321347
Aranabilir PDF + 4 MB
Mediafire