Kenneth W. Ford - Kuvantum Dunyası
Guncel, 2005, 295, Neslihan Sabuncu, Bilim
Albert Einstein’ın kuvantum fiziği uzerine soylediği şu veciz sozunu hepimiz biliriz: “Tanrı zar atmaz.” Oysa son 75 yılda yapılan deneyler, evrenin zar atabileceğini gosteriyor.
Gozlemlerimiz “kesinlik kanunları”na itaat eder; orneğin Mars’ın beş yıl icinde nerede olacağını ya da bir sonraki ay tutulmasının ne zaman gercekleşeceğini biliriz. Ancak atomların ic dunyası “olasılık kanunlarını” uygular. Bir elektronun nerede olacağını tahmin edemezsiniz; daha kotusu aynı anda iki yerde birden olabilir.
Amerikan Fizik Enstitusu eski başkanı Ford, kuvantum dunyasını herkesin anlayabileceği bir dille aktarırken, bu dunya icindeki atomları, cekirdekleri ve temel parcacıkları yoneten ilginc kurallar konusunda bizleri bilgilendiriyor. Kuarkların neden bir ceşni olduğunu, bilim insanlarının onlara neden “tuhaf’ veya “tılsım” gibi isimler verdiklerini ve neden kırmızı, mavi ya da yeşil olduklarını, bu kitapta bulabilirsiniz. Ford bize kuvantum fiziğinin gecmişini kısa ama yalın bir dille anlattıktan sonra, gunumuz bilim insanlarının milyonlarca dolarlık cihazlarıyla, goz acıp kapayıncaya kadar oluşup yok olan parcacıkları nasıl tespit ettiklerini acıklıyor.
“Tecrubeli bir rehberin anlatımıyla kuvantumun ilginc dunyasının acık ve sade bir haritası
- Publishers Week
“Cok hoş bir kitap. Ford, fiziği hem oğrencilere hem de meraklılarına buyuk bir zevkle anlatan hunerli bir oğretmen. Etkileyici bir durulukta yazmada ve kavramları kolay anlaşılacak bicimde aydınlatmada bir ustat.
Leon Laderman 1988 Nobel Fizik Odulu sahibi.