• 19-07-2022, 03:22:13
    (Lewis Carroll'ın İzinde Zihinlere ve Makinelere Dair Metaforik Bir Fug)

orj. Douglas Richard Hofstadter - Godel, Escher, Bach: An Eternal Golden Braid GEB "a metaphorical fugue on minds and machines in the spirit of Lewis Carroll"

Felsefe, psikoloji, karşılaştırmalı edebiyat, bilim tarihi ve felsefesi, bilgisayar ve bilişim bilimleri, muzik ve elbette matematik gibi pek cok alanda oncu araştırmalar yapan Douglas R. Hofstadter, kitabevlerinde hangi rafa konacağına bile henuz karar verilememiş kitabı Godel Escher Bach icin şoyle der: "Godel, Escher, Bach 'ben' ya da bilinclilik sozcuğu cevresinde gezinir. Ben'in duşunmenin diplerinde bir yerdeki, guclukle anladığımız ortuk mekanizmalarla nasıl ortaya cıktığını ele alır. Yalnızca duşunmenin değil, benlik duygumuzun ve bilincliliğimizin farkında oluşumuzun bizi diğer karmaşık şeylerden ayrı kıldığını vurgular. "Benliğin ve ruhun ne olduğunu kavramak istedim."

Sibernetik, yapay zeka ve bilgisayarlarla icli dışlı herkesin kutsal kitabı sayılan Pulitzer odullu Godel, Escher, Bach akıcılığı, dehası, değişik fikirleri ustalıkla kaynaştırması acısından ancak Lewis Carroll'ın yapıtlarıyla karşılaştırılabilir. Bu eşi benzeri olmayan, daha once hic karşılaşmadığınız turden, kitap otesi bir kitap: meta-kitap.

PDF (19,9 mb)

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.