• 19-07-2022, 03:16:37
    Charles Darwin - İnsanın Tureyişi

Onur Yayınları, 2. Basım, 1975

Yazılma aşamasına nasıl geldiği konusunda kısa bir acıklama elinizdeki yapıtın niteliğinin daha iyi anlaşılmasına olanak sağlayacaktır. Yıllar boyunca, insanın kokeni ya da tureyişi konusunda notlar topladım, ama bu konuda herhangi bir şey yayınlamayı duşunmuyordum, hatta boyle bir yayının goruşlerime karşı varolan onyargılara yenilerini eklemekten başka bir işe yaramayacağı duşuncesiyle herhangi bir şey yayınlamamak kararındaydım. Turlerin Kokeni adlı kitabımın birinci baskısında, yalnızca insanın yeryuzunde ortaya cıkış tarzına ilişkin her turlu genel yargının tum oteki organik varlıklarla birlikte ele alınması gerektiği anlamını iceren bu yapıtın "insanın kokenine ve tarihine" ışık tutacağını belirtmek bana yeterli gorunmuştu. Şimdi ise durum tumuyle değişmiştir. Carl Vogt gibi bir doğabilimci Cenevre Ulusal Enstitusu Başkanı olarak yaptığı konuşmada (1869) "artık hic kimse, en azından Avrupa'da, her turun, turlerden bağımsız olarak yaratıldığını savunmaya cesaret edemez" demek yurekliliğini gosterdikten sonra, hic değilse bircok doğabilimcinin, turlerin, değişikliğe uğramış başka turlerin ardılları olduklarını, onlardan turediklerini acıkca kabul etmesi gerekiyordu ve bu, ozellikle, yetişmekte olan genc doğabilimciler icin gecerliydi. Her ne kadar kimileri benim Doğal Secmenin onemini fazla abarttığımı ileri surseler de (doğru olup olmadığına gelecek karar verecektir), coğunluk Doğal Secmeyi (Selection Naturelle) kabul etmektedir...
    (Giriş'ten)

Silinen kitaplarımızdan.
    Tarama ve duzenleme kutuphaneci

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.