Mehmet Rifat - Acıklamalı Gostergebilim Sozluğu, İş Bankası Kultur Yayınları, İstanbul 2013.
Acıklamalı Gostergebilim Sozluğu insan dunyasının kultur evrenini anlamlandırmaya ve yorumlamaya calışan Avrupa gostergebilimi (ozellikle Paris Gostergebilim Okulu) ile butun canlılar dunyasının iletişim ve anlatım olgularını kavramaya yonelen Amerikan gostergebiliminin yanı sıra yaklaşım acısından gostergebilimle bağlantılı dilbilim, dil felsefesi, edebiyat eleştirisi, uslupbilim, yorumbilim, alımlama estetiği, filoloji, vb.’nin temel kavramlarını, yontemlerini, kuramcılarını, okullarını ayrıntılı bicimde değerlendiriyor. Maddelerin yazımında, kavramları ve kavramlar arasındaki bağlantıları, “acıklayıcı” alıntılarla işlemeye ozen gosteriyor. Ayrıca, kavramları, yontemleri ve okulları yaratan kuramcıların gecirdikleri duşunce evrimini, duşuncelerinin uretim surecini, uretim sureclerinin belli başlı aşamalarını da ayrıntılarıyla sergiliyor.
Acıklamalı Gostergebilim Sozluğu’nun “insanın insan icin ve dunyanın insan icin taşıdığı anlamları” yontemli bicimde kavramaya calışanlara katkıda bulunacağını duşunuyoruz. Acıklamalı Gostergebilim Sozluğu insan dunyasının kultur evrenini anlamlandırmaya ve yorumlamaya calışan Avrupa gostergebilimi (ozellikle Paris Gostergebilim Okulu) ile butun canlılar dunyasının iletişim ve anlatım olgularını kavramaya yonelen Amerikan gostergebiliminin yanı sıra yaklaşım acısından gostergebilimle bağlantılı dilbilim, dil felsefesi, edebiyat eleştirisi, uslupbilim, yorumbilim, alımlama estetiği, filoloji, vb.’nin temel kavramlarını, yontemlerini, kuramcılarını, okullarını ayrıntılı bicimde değerlendiriyor. Maddelerin yazımında, kavramları ve kavramlar arasındaki bağlantıları, “acıklayıcı” alıntılarla işlemeye ozen gosteriyor. Ayrıca, kavramları, yontemleri ve okulları yaratan kuramcıların gecirdikleri duşunce evrimini, duşuncelerinin uretim surecini, uretim sureclerinin belli başlı aşamalarını da ayrıntılarıyla sergiliyor. Acıklamalı Gostergebilim Sozluğu’nun “insanın insan icin ve dunyanın insan icin taşıdığı anlamları” yontemli bicimde kavramaya calışanlara katkıda bulunacağını duşunuyoruz.
Format PDF. Boyut (13.7 MB). 351 Sf.
ISBN: 9786053608011