ONSOZ
Orta Oğretim Terimleri Kılavuzu?nun ilk baskısı, Turkce Terimler Cep Kılavuzu adı iie, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, 1941 yılında yayımlanmıştı. Amacı, «ilk ve orta oğretim okullarında kullanılan fen dersleri terimleri»nin elden geldiği olcude Turkce karşılıklarını vermekti.
O zamandan bu yana yirmi iki yıl gecmiştir; terim sayısı, artmıştır; bu yuzden, Turkce Terimler Cep Kılavuzu okullarda duyulan gereksemeyi karşı- lıyamaz duruma girmiştir. Turk Dil Kurumu Terim Kolu?nun genel denet¬lemesi altında ilgili uzmanlara hazırlatılan ve yeniden duzenlenen Orta Oğre¬tim Terimleri Kılavuzu, beliren gereksemeyi karşılamak amacı ile ortaya kon¬muştur. Kılavuzda, ilk ve orta dereceli okullarda okutulmakta olan doğal ve deneysel bilimlerin terimleri yer almaktadır. Birinci baskıda dokuz bilim dalı (astronomi, biyoloji, botanik, coğrafya, fizik, jeoloji, kimya, matematik, zooloji) vardı; bu kez Tarım terimleri de eklenmiştir. Surekli cabalar sonunda terim sayısı da eskisinin uc katına cıkmıştır.
Her terimin bir Turkce sozcukle karşılanması, değişmez ilkemiz olmuş¬tur. Şimdilik tam karşılıkları bulunamıyan terimler, Turkce soyleyişe ve im¬lÂmıza uydurularak alınmıştır. Kimi terimlerin birden artık Turkce karşılığı vardır. Kimi terimlerin de hem Turkce?si, hem de bilim cevrelerindeki yaygın bicimi bir arada verilmiştir. Bunlardan birini secmek, ilgililerin istek ve beğenilerine bırakılmıştır
TDK - Orta Oğretim Kılavuzu
TDK, 1963, 542, Sozluk
Tıpkıcekim PDF, Clearscan
Bu kitap ilk kez forumumuzda paylaşılmaktadır.
Lutfen forumun linklerine sahip cıkın.
Forumun adresini verin ailemize katılsınlar.
Forum paylaşım-katılım kulturudur.
Harcanan emek bu forumun gelişmesi icindir, sahip cıkalım.