Bizi son gunlerde hem secimi hem kalitesi guzel kitaplara kavuşturan
seyyarkitapcı
icin. Teşekkurlerimle...
Not: Kitabı ciltlettiğim icin kapağı yok ne yazıkki bulabildiğim bir kapakla sunuyorum.
ON SOZ
Bu sozluğun kıymeti, bu konuda millî kutubhÂnemize konulan ilk eser oluşudur.
Giyim, kuşam ve suslenme ile ilgili Turk sanatları ve Turk kumaşları uzerine değerli eserler
vardır. Fakat giyim, kuşam ve suslenme konusunda bir araştırma yapacak olanlar ancak Turkce
dil sozluklerine ve ansiklopedilere muracaat durumundadırlar. İşte şu anda elinizde bulunan bu
kitab, boyle bir durumda kalmış bir yazarın duyduğu ihtiyac ile vucud bulmuştur.
İclerinde cok muteber eserler de bulunan dil sozluklerinde, ansiklopedilerde, ve tarih de-
yimleri ve terimleri uzerine yazılmış kitaplarda tezadlarla, hatÂlarla, ve hatt bÂzen fÂhiş hatÂ-
larla karşılaşdım. Turk giyim, kuşamı ve suslenmesi uzerine tarih kaynaklarında ve edebî me-
tinlerde rastladığım bÂzı isimleri, tarifleri de o eserlerde hic bulamadım.
Giyim, kuşam ve suslenme konusunda, araşdırmasını bilenler icin tarih kaynaklarımız zen-
gindir, bu kaynakların arasına divanları da koymak lÂzımdır. Halk şiirleri; turkuler, koşmalar,
semaîler, destanlar ise bir hazine halindedir. Kalender meşreb şÃ‚irlerimiz, mahbub yahud mah-
bûbe, sevgililerini ceşidli manzumelerle overlerken, onların guzelliklerini, giyim ve kuşam ve
tuvaletlerini tÂrif ederek anlatmışlardır. Bu tarifleri de hurda teferruatı ile ve en doğru şekilde
yapmışlardır.
REŞAD EKREM KOCU
PDF Clearscan
16 Mb
255 Sayfa
Sumerbank, 1969
Bu kitap ilk kez forumumuzda paylaşılmaktadır.