Bizansiyo Rizorna Mah.˙. Muh.˙.i Mahfil-i Muhteremi
Tekris
3 Haziran 1817 ic kapakta 1917 tarihinde Viktor J. Kohen Bir.˙. Birader
tarafından verilen konferans
Dersaadet
L. Murkides Matbaasında tab olunmuştur
1918
24 sayfalık bu risalenin tam transkripsiyonu dergisinin 33. sayısındaki (Eylul 1996) ?Masonluk Dosyası?nda yer alan Mustafa Şahin?in ?Masonlukta Tekris? başlıklı yazısında (s. 40-45) bulunuyor.
M. Şahin 2 no?lu dipnotta broşurun basım tarihini 1917 olarak vermiş ve dış kapakta yanlışlıkla 1918 yazıldığını belirtmiş, ancak transkripsiyonda basım tarihini 1918 olarak gostermiş ki doğrusu da bu. Dış kapakta da ic kapakta da basım tarihi 1918. Dış kapaktaki yanlış, konferansın verildiği tarihin yuz yıl geriye goturulmuş olması. İc kapakta bu tarih, yukarıda duzelttiğim gibi, 3 Haziran 1917 olarak verilmiş.
İtalyan maşrıkına bağlı olduğu bildirilen locanın (Osmanlıcası ile mahfil?in) adı ceşitli şekillerde okunmuş. (İsimdeki ?Bizans? kelimesi de eminim birilerinin damarına basacak, Kohen adıyla da birleşince, Mason-Yahudi komplosu ve Bizans-Pontus emellerine dair imanlarını tazeleyip pekiştirecektir.) M. Şahin yazısında adın ceşitli okunuşlarını sıralamış. Ben onun tercih ettiği şekli kullandım. Matbaanın adını M. Şahin ?Morgides? okumuş, ben Seyfettin Ozege kataloğundaki ?Murkides? şeklini tercih ettim, cunku internette aranınca, 30?larda, yani yeni harflere gecildikten sonra basılmış bazı kitaplarda da matbaanın adının bu şekliyle gectiği goruluyor.
Tekris, Devellioğlu?na gore, ?1. temele taş koyma. 2. Tanrı?ya vakfetme, takdîs. 3. ithaf? anlamlarına geliyor. Masonlukta ise tekris, biraz daha ozel anlamda kullanılıyor. Konferansı veren zat, konuşmasının hemen başında, tekris?in ?nÂ-kabil-i tarif olan bir şey? olduğunu soyluyor: ?Şerhine tevessul ettiğim mevzu, kendisinden bahsedilmesi pek nazik bir meseledir. Filhakika mahiyeti itibariyle nÂ-kabil-i tarif olan bir şeyi tarif veya izah eylemek icap ediyor.? Tekris, anladığım kadarıyla, Masonluğun sırrına/oğretisine derece derece varma/vardırılma surecinin butununu ifade eden bir kavram, ama dar anlamda Masonluğa giriş toreni karşılığı da kullanılıyor. Toplumsal Tarih?in bahse konu sayısında bir tekris toreni resmi de yer alıyor.
Metindeki ucgen şeklindeki uc noktaları başka Mason yayınlarında da gormek mumkun. Niye boyle cocukca bir iş yaptıklarını bilmiyorum, cunku tam bir gizleme, şifreleme yok ortada, ancak Masonluğun bir tur alamet-i farikası imiş.
Alıntıdır | PDF | 746 KB