"Tarih-i Osmanî Encumeni, 9 Şubat 1910?da BÂb-ı Ali Sadaret Dairesi altındaki vakanuvislik odasında Abdurrahman Şeref?in başkanlığında ilk toplantısını yaparak calışmaya başladı. Encumen ilk toplantısında, yazacağı Osmanlı Tarihi?nin planını ve uyeler arasında iş bolumunu yaptı.
Encumen, bu toplantıda ayrıca iki ayda bir ?Tarih-i Osmanî Encumeni Mecmuası? adlı derginin yayımlanmasını kararlaştırdı. Encumenin mecmua yayınlamasındaki amacı, yazılacak tarihin metnine aynen ve tamamen giremeyecek araştırmaları, vesikaları ve Turkce veya yabancı lisanlardan tercume edilmiş risaleleri yayınlayarak ?Osmanlı Tarihi?ne zemin hazırlamak ve mutalÂa meraklılarının bilgilerini genişletmeye ve fikirlerini uyandırmaya hizmet etmek olarak belirtildi."
Tarih-i Osmani Encumeni haklı olarak Osmanlı'da hem modern tarihciliğin hem de 'milli' tarihciliğin başlangıcı olarak gorulmuştur.
Yabancı bir araştırmacı arakdaş icin taramayı boğazici kutuphanesi gercekleştirmiş. Lakin sayfa sırası terstendi ve tasnifi yapılmamıştı. O kısımları da ben hallettim.