Refik Halid Karay - İstanbul'un İcyuzu
Osmanlıca, El Yazması Eserler1 Mesaj
●12 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Kitap Forumları
- Edebiyat Eserleri
- Osmanlıca, El Yazması Eserler
- Refik Halid Karay - İstanbul'un İcyuzu
-
18-07-2022, 23:19:16
İstanbul'un Bir Yuzu
"Gurbette, yabancı diyarlarda kalmış gibiyim; yerime, evime, membaıma donmek arzusunun bir
aclık gibi icimi bayılttığını duyuyorum. Aynı İstanbul'un icinde İstanbul'u arayarak ve
artık bulamayacağımı pekiyi anlayarak hıckıra hıckıra ağlamak istiyorum. Ben İstanbul'un,
eski İstanbul'un, o şahsiyetli ve guzel İstanbul'un icyuzunu afacancasına tanıyan bir
evladıydım; onu ben ne iyi anlardım... Sanki o da bana ayrıca, herkese yaptığından fazla
yureğini acardı. İşte ben bu pekiyi tanıdığım ve pek cok sevdiğim vucudu kaybettim. Ona
yanıyorum, onun hasretini cekiyorum!"
Refik Halid Karay, meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul'un ve İstanbullunun hallerini
anlattığı İstanbul'un Bir Yuzu'nde, alaturkalıktan alafrangalığa tebdil eden, eski Âdet
ve yaşayış tarzlarını muhafaza eden ve "eski" ile "yeni" arasında sıkışıp kalan farklı
kesimlere mensup insanların yaşam tarzlarını ve kişilik ozelliklerini usta kalemiyle
gozler onune seriyor.
Kitap butun İstanbul?un ic yuzunu değil, yalnızca İstanbul?da yaşayan bir azınlığın
icyuzunu gozler onune Seriyor: Savaş zenginleri, karaborsacılar, vurguncular, turediler,
İttihat Ve Terakki?nin adamları... İstanbul?un ?Oteki Yuzu?
Tarayan:University of Toronto Library
İstanbul Sabah Matbaası,1336 (1920)
Turkce (Osmanlı Harfleriyle)
Tıpkıcekim PDF, 13 MB.