Turk Sinama sektorunde başarılı filmlere imzasını atan unlu yonetmen Cağan Irmak, yine duygu yuklu bir filme imzasını atıyor Melek'lerim. Kasım ayında vizyona girecek olan yeni filminin konusu, Cağan Irmak'ın dededisinin duygu yuklu hikayesini anlatıyor Melek'ler.
Yonetmen Cağan Irmak, dedesinin hikayesini anlattığı yeni filmi “Dedemin İnsanları”nın cekimlerine Gokceada’da devam ediyor. Kasım ayında vizyona girmesi beklenen filmin setine konuk oldum, hem projenin detaylarını oğrendim hem de kamera arkasında yaşananlara tanık oldum.
Guneşin kavurucu sıcağı altında caresizce bekleyen kadınlı, erkekli, cocuklu buyuk bir grup... Duydukları bir gemi duduğuyle heyecana kapılıyorlar. Bu ses onları alacak olan gemi, “Gulcemal”in sesi. Aynı anda bir ses daha duyuluyor; “Cocukların başını deniz suyuyla ıslatın, başlarına guneş gecmesin!” Yonetmen Cağan Irmak’ın sesi, beni bir anda 1923 yılından 2011’e getiriveriyor!
GİRİT'TEN GELEN LİMON AĞACI
“Dedemin ınsanları”, Cağan Irmak’ın Girit’ten Turkiye’ye goce zorlanan dedesinin ve mubadele yıllarının hikayesini peyazperdeye taşıyacak. “Masa başında alınan kararlarla bunca insanın hayatı değişti. Her biri kendi yurdundan, toprağından koparıldı. Duşunsenize buradan gidene ‘Turk tohumu’, oradan gelene ‘Yunan gavuru’ deniyormuş. Bu bir insanlık dramı” diyen Irmak, politik bir amacının olmadığını da ozellikle belirtiyor ve takdiri izleyiciye bırakıyor.
Cocukluğuna dair bir minik anı daha oğreniyorum; mubadele yıllarında goce zorlanan insanlar kendi topraklarına ekilmiş minik bir limon ağacını, nar ağacını da yanlarında getirmişler. Hatta buyukbabasının “kendi toprağı”na ekili limon ağacı da Girit’ten Turkiye’ye gelmiş.
TURK OYUNCULAR YUNANCA OĞRENDİ
Most Production ve Ay Yapım’ın yapımcılığını ustlendiği filmde, Ezgi Mola ve Mert Fırat, Cağan Irmak’ın buyukanne ve buyukbabasını canlandırıyor. Fakat o da ne; izlediğim sahnede ikisi de Yunanca konuşuyor! Bunun icin eğitim alan ikilinin en buyuk yardımcısı yine kadrodaki oyunculardan Kosta Kortidis...
Kortidis hem Turkce, hem Yunanca konuşuyor ve profesyonel bir oyuncu olduğu icin de o duyguyu vermenin inceliklerini biliyor. Ayrıca filmde Atina Sanat Tiyatrosu baş aktrisi Eirini ınglesi de rol alıyor. 2004 yılında rol aldığı “NYFES” filmindeki performansıyla Selanik Film Festivali’nde En ıyi Kadın Oyuncu odulune layık gorulen ınglesi’ye yemek molasında baklavayla ilgili goruşleri de soruluyor. Usta oyuncu, “Yunanistan’da da yedim ama buradaki daha guzel” cevabını veriyor.
Yonetmen Cağan Irmak’ın ozellikle dikkatimizi cekmesini istediği biri daha var; genc oyuncu Ushan Cakır... Irmak, tiyatroda izleyip yeteneğine inandığı Cakır icin “Bu cocuğa dikkat! Cunku cok yetenekli” diyor.
SETTEN NOTLAR
* Gokceada’da hic okuz bulunmadığı icin okuzler dışarıdan adaya taşınıyor.
* Mubadilleri taşıyan Gulcemal gemisi jilet olmuş!
* Cağan Irmak, inanılmaz detaycı... Elbiselerin eskitilmesinden tutun da mubadilin elindeki ekmeğin kuru olmasına kadar her turlu detaya ozen gosteriyor.
* Filmde Ezgi Mola ve Mert Fırat’ın yanı sıra Cetin Tekindor, Humeyra, Zafer Algoz, Yiğit Ozşener, Gokce Bahadır, Mehmet Ali Kaptanlar, Sacide Taşaner, Unal Silver, Serkan Genc, Yiğit Arı ve Durukan Celikkaya rol alıyor.
* Denizde bulunan 5-6 tane Yunan bayraklı kayığın sayısı, bilgisayar programları yardımıyla artırılacak.
* Mert Fırat, setin en komiklerinden biri... Sanki hic yorulmuyor, enerjisi hep yuksek.
* Ezgi Mola’yla iki arada bir derede hayvan sohbeti yapmayı ihmal etmedik. ıki kopeği, bir papağanı var ve telefonu onların fotoğraflarıyla dolu...
* Ezgi Mola, cekimlerden sonra hic ara vermeden yeni bir filme başlayacak.
* Cağan Irmak, figuranlardan profesyonel oyunculara kadar herkesin gozbebeği. Butun direktiflerini oyle yumuşak veriyor ki; ol dese olmeye hazır herkes!
* Butce işlerine kafa yormayıp tamamen filmine konsantre olan Cağan Irmak, “Ben butceden falan anlamam. O kısım beni hic ilgilendirmez. Yapımcı Mustafa Oğuz bilir filmin butcesini” diyor.,
Hurriyet Kelebek...