• 18-07-2022, 20:49:25
    #1



    Roma Eşya Hukuku; ozellikle Roma'da tapu sicilinin bulunmaması, taşınmaz hukuku alanında milli hukukların bilhassa şekil yonunden Roma Hukukuna direnmesi yuzunden Roma Eşya Hukukunun bir olcude Roma Borclar Hukukunun golgesinde kalması sonucunu doğurmuştur. İsvicre - Turk Hukukunda hÂkim olan kanaat, Eşya Hukuku alanında Cermen Hukukunun etkili olduğu şeklindedir.

    Eşya Hukuku kurallarının bircoğu yine klasik donemde ortaya konulmuş ve yine Corpus luris Civilis uzerindeki calışmalar yoluyla diğer Medeni Kanunları olduğu gibi Medeni Kanunumuzu da etkilemiştir.

    Klasik Hukukta mutlak mulkiyet kavramına varılmış, bu mulkiyet hakkı zilyetlik ve eşya uzerinde mevcut olabilen diğer aynî haklardan ayırt edilmiştir. Yine kısa sureli zamanaşımıyla iktisabın kabul edilmiş olması dolayısıyla iyi niyetli ucuncu kişilerin guveni korunmuştur. Malik olmayandan iyi niyetle iktisap Roma ve Cermen hukuku prensiplerinin telifi suretiyle kanunlara girmiştir.

    Kitapta konular paragraflara ayrılarak incelenmiş ve onemi itibarıyla mulkiyet hakkına uc paragraf tahsis edilmiştir. Yine Roma Hukukunun guncelleştirilmesi duşuncesine uygun olarak Turk Medeni Kanunu, Alman Medeni Kanunu ve Avusturya Medeni Kanunu'nun Roma Hukukuna uyan maddeleri bazen aynen yazılmak suretiyle veya atıf yoluyla belirtilmiş.

    (Onsozden)

    Konu Başlıkları

    Eşya Hukuku Kavramı ve Eşya Uzerindeki Hakların (Aynî Hakların) Ozellikleri
    Mal Ayrımları
    Zilyetlik
    Mulkiyet (Dominium, Proprietas)
    Mulkiyetin İktisabı
    Mulkiyetin Korunması
    İrtifak Hakları (Servitutes)
    Emphyteusis ve Superficies
    Pignus

    Yayınevi: Der
    Basım Yılı: 2012


    Aranabilir PDF

    Mediafire

    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.