• 18-07-2022, 19:58:09

Iain D. Thomson, Heidegger: Ontoteoloji / Teknoloji ve Eğitim Politikaları, cev. Husamettin Arslan, Paradigma, Felsefe Serisi: 56, Ocak 2012, 337 s.

[Arka kapaktan]
    Turkcedeki cok az kitap Heidegger’in ontoloji ile teoloji arasındaki ilişkisini bu kadar acık ve anlaşılabilir tarzda ortaya koyuyor; Turkcedeki cok az kitap Heidegger’in teknoloji ve universite eleştirisini boylesine ikna edici bir tarzda gozler onune seriyor. Vukuf yuklu, icten, ufuk acıcı ve Heidegger’e empatik. Heidegger’i ve Heidegger etrafında kopan gurultuyu iyi bir anlama fırsatı. Boyle bir kitabi okurunun entelektuel menziline taşımış olmak, Paradigma icin bir iftihar vesilesidir.

“Heidegger/Ontoteoloji, Heidegger’in felsefi tutumu ile politik tutumu arasındaki ilişkinin şimdiye kadar yapılmış en derin ve en aydınlatıcı yorumu. Thomson, Heidegger’in politikaya angajmanının nasıl felsefenin universitedeki rolunu kavrayışından doğduğunu ve Heidegger’in olgunluk donemi duşuncesindeki en ozgun ve onemli şeyin, bu trajik angajmanının sonucu olarak nasıl ortaya cıktığını ikna edici bir tarzda gozler onune seriyor.”
    Hubert Dreyfus, University of California, Berkeley

*
    “Heidegger/Ontoteoloji, Heidegger’i ya da Alman felsefesinin yirminci yuzyıldaki gelişimini ciddiye alan herkesin okuması gereken bir kitap. Heidegger’in olgunluk donemi felsefesinin yorumunu, şimdiye kadar genclik donemi hakkındaki incelemelerde bulunmayan bir vuzuha kavuşturan ufuk-acıcı bir metin. Kitabın ana tezi, Heidegger’in meta-felsefesinin, teknoloji eleştirisinin ve Nazizme angajmanının yol actığı karmaşanın; bunların tumunun birbirleriyle bağlantılı şeyler olduklarıdır. Thomson, Heidegger’in 1920’lerdeki felsefesi ile Nazizme bulaşması arasındaki duşunce yuklu, itibara şayan ve dolaysız ilişkiyi tespit eden ilk yazar olma onuruna sahip bir yazar. Thomson, Heidegger okurunu hedef alan meydan okumaya şu karşılığı veriyor: Hem bu ilişkiyi teslim etmek hem de Heidegger’in teknoloji ve modern universite eğitimi eleştirilerinde onemlerini muhafaza eden şeyleri elde tutmak.”
    Bill Blattner, Georgetown University

*
    [Cevirmenin onsozunden]
    Ben "cevirme" curetinde bulundum dostum, sen de okuma ve anlama curetinde bulun; bu konuda bir "ability"ye (yeti'ye) sahip olduğuna butun samimiyetimle inanıyorum. Bazen klişeler de işe yarar: Okur doğulmaz, okur olunur. Okumadıkca okumayı oğrenemezsin. (…)
    Sabırla, metanetle ve yavaş yavaş dostum; sabırla ve yavaş yavaş... Cunku hakiki okurların dunyası bir piyango cekilişleri dunyası değildir. Torpuye ve torpulenmeye talip ol; sabır torpusune, baltaya değil. İşte Heidegger'in unlu incilerinden biri: ''Yalnızca bir beynimiz olduğu icin duşunuyor değiliz, duşunduğumuz icin de bir beynimiz var."
    Ben cevirme cesareti gosterdim; sıra sende. Lutfen oncelikle yazarın, sonra da cevirmenin emeğine saygı duy ve okuma cesareti goster. Okuma curetinde bulun!
    Husamettin Arslan

Ozgun adı: Heidegger on Ontotheology: Technology and the Politics of Education (2005)

Alıntıdır • PDF-cs • 13.7 MB

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.