Osman Kafadar - Turk Eğitim Duşuncesinde Batılılaşma
Felsefe ve Sosyoloji Kitapları0 Mesaj
●15 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Kitap Forumları
- Eğitim Kitapları
- Felsefe ve Sosyoloji Kitapları
- Osman Kafadar - Turk Eğitim Duşuncesinde Batılılaşma
-
18-07-2022, 19:47:55
Batı’nın Aydınlanma Cağıyla yaşadığı bilgilenme imkanları uzerinde, XIX. yuzyılın ikinci yarısı ile XX. yuzyılın başlarında ortaya cıkan yeni eğitim anlayışı, arayış ve hareketlerinin bugunku Batı medeniyetinin şekillenmesinde oldukca onemli rolu olduğu bilinmektedir. Ozellikle Fransız İhtilali sonrasında, ardı ardına sosyo-ekonomik inkılapları gercekleştiren Batı’nın gelişme sureci ile Osmanlı Devleti’nin hemen aynı yıllarda gittikce hızlı bir ivme kazanarak giriştiği Batılılaşma hareketleri arasında ciddi bir bağlantı vardır. Bu donemden, yuzyılımızın başlarında gelinen noktaya baktığımızda; aradaki mesafenin, başlangıctakine gore kapatılması cok daha guc bir boyuta ulaşmasında, soz konusu yeni eğitim anlayışıyla yetişen insanların etkisi buyuktur. Batı’da ortaya cıkan “Cağdaş Eğitim Akımlarının Turk Eğitim Sistemine Girişi ve Etkileri” konusunu bir problem şeklinde ele alıp incelemeyi amaclayan bu araştırmada; daha cok soz konusu “yeni eğitim” goruşlerinin Turkiye’ye girişi uzerinde durulmaktadır. Kulturel kimlik arayışının gunumuzdeki ceşitli boyutlarının soz konusu goruş, arayış, hareket ve uygulamalarla yakından ilişkisi vardır. Keza icinde bulunduğumuz eğitim problemlerinin ceşitli yonlerinin de kaynağında bu araştırmada incelenmeye calışılan goruşlerin, hareketlerin ve uygulamaların bulunduğu ileri surmek, konunun onemi acısından cok da iddaalı olmayacaktır.
Vadi, 1997
ALINTIDIR