• 18-07-2022, 19:47:42
    #1

    Kevin B. Anderson, Lenin Hegel ve Batı Marksizmi: Eleştirel Bir İnceleme, cev. Ertan Gunciner, Yordam Kitap, 2014, 496 s.




    [Arka kapaktan]
    Bu kitapta, Marksizm uzerine tartışmaların bircoğunda gorulduğunden farklı bir Lenin tablosu sunulmaktadır. 1914-1915 yıllarında kaleme aldığı Hegel Defterleri’ne yakından bakılarak, Lenin’in 1914 sonrası calışmalarının, ozellikle diyalektikle ilgili calışmalarının, onu, ortodoks Marksistlerden cok Hegelci ya da “Batılı” Marksistlere daha yakın kıldığı savunuluyor.
    Calışma, Lenin’in Marksizmi ve genel olarak Marksist teori hakkında bir tartışma acma girişiminde bulunurken, Lenin’in duşuncesini dostca olmakla birlikte eleştirel bir değerlendirmeye tabi tutuyor. Yazara gore, Lenin’in duşuncesinin tartışılması, hem Marksist-Leninist “kutsallaştırmanın”, hem de Batılı eleştirmenlerin saygısız ve duşmanca yaklaşımlarının dar sınırlarından kurtarılmalıdır. Bu kitap, diyalektik duşuncenin surmekte olan cağdaş ilişkinliğinin bir orneği olarak da hizmet gorecek; devrim tarihindeki en onemli figurlerden biri olan Lenin icin diyalektik duşuncenin taşıdığı onemi gostermiş olacaktır.
    Sonuc olarak bu kitap, gecmiş değil gelecek duşunulerek yazılmıştır. Eğer Marksist duşunce, kendisini yenileyecek ve yeniden iddialı hale gelecekse, Marx sonrası kuşağın en buyuk figuru olan Lenin’in mirasını eleştirel bir bicimde kavramak zorundadır. Bu kitabın yapmaya calıştığı şey de budur.

    Alıntıdır • PDF-cs • 4.26 MB

    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.