“Toplum bilimlerinde “stereotip” diye adlandırılan kalıplaşmış duşuncelerin ve goruşlerin genellikle bir konu veya bir ulke hakkında cok fazla bilgisi olmayan ve onlara uzaktan bakan kişilerin zihninde oluştukları varsayılır. Toplumun icinde yayılıp kabul gordukten sonra, onların yanlış yonlerini işaretleyen ve doğruları ortaya cıkaran sağlam bilgiler ve veriler mevcut olsa bile, bu “kulaktan dolma” ve “hazır” fikirlerden kurtulmak kolay değildir. Bu kitabın, Paris’teki Le Cavalier Bleu Yayınevi’nin daveti uzerine giriştiğim yazımına, Fransızların Turkiye ve Turkler hakkındaki kalıplaşmış goruşlerini duşunerek başladım. Ne var ki, bir toplumun icinde yaşayan bireylerin de o toplumun gecmişi ve gunceli uzerinde kalıplaşmış goruşleri vardır. Calışmam ve yazımım ilerledikce, bu olgu bana daha acık şekilde gorundu. Bu acıdan, kitabın Turk okurların da ilgisini cekeceğini umuyorum. Fakat asıl onemli olan bu okurun Turkiye’nin tarihi, devleti, toplumu ve kulturu uzerindeki kendi goruşleri ile kitabın yaklaşım ve yorumlarını karşılaştırması ve bu suretle icinde yaşadığı ulke ile ilgili kişisel irdelemelerini akılcı kıstaslarla sorgulamasıdır. Bu, cağdaş duşuncenin temeli olan eleştirel aklın gereğidir. Demokratik rejimlerin ve acık toplumların otoriter rejimlere ve icine kapanmış toplumlara ustunluğunun temelindeki en onemli unsur, bireylerin icinde yaşadıkları evreni kişisel acıdan akılcılıkla irdeleyip yorumlamaları ve kamu alanında ozgurce tartışmalarıdır.”
Ceviri: Şirin Tekeli
Yayın Tarihi: 02.04.2010
Yayınevi: Kitap
Aranabilir PDF + 1.7 MB
Mediafire