• 18-07-2022, 19:14:39

"Gunuculuk. Yani azim etmek. Azim etmek, yani mucadele etmek. O hedefe ben de varacağım demek... Gunuculukte adam, 'Ağabey onun var benim niye olmasın ya! Ben de calışırım. Benim neyim eksik. Duşunurum, koşarım, kovalarım, calışırım!' der - ve neticede Hacılarlı'da bu var."

"Afrika'daki adamları internet'ten, sanayi odalarından, ticaret odalarından oralardaki bizim Turk ataşelerinden buluyoruz... Ben Cezayir'e gittim Tunus'a gittim. Tunus'ta vardım ticari ataşenin yanına. Bayan da bir hanımefendiymiş. Cok da ilgilendi bizimle. Selamunaleykum AleykumselÂm. Birer kilo da lokum almıştım. Artık cok zor değil yani, eskisi gibi değil."
    Anadolu kaplanları"… "Yeşil sermaye"... "İslami Kalvinistler"... Bu tabirler Turkiye'de 20./21. yuzyıl donumunden beri sadece sosyal bilimlerin değil medyanın da moda deyişleri arasına girmiş durumda. Taşra şehirlerinin global piyasayla eklemlenen muhafazakÂr-dindar girişimcileri kastediliyor bu tabirlerle.

Elinizdeki kitap, moda tabirlerin cazip olduğu kadar kolaycı genellemelerine kapılmaksızın, işte bu olguyu mercek altına alıyor. Olgunun tipik bir orneğine bakıyor: Kayseri'nin kıyısında bir kucuk kasaba iken, global piyasaya iş yapan bir merkeze donuşen Hacılar'a tutuyor merceğini...

Tipik bir kapitalistleşme ve modernleşme hikÂyesi bu. Hırsla "hatta hıncla" calışan pratik ve pragmatik bir kapitalist tipinin hikÂyesi... Bir girişimci iştahının hikÂyesi... Moda tabirlerin duşundurduğu turden "kendine mahsus" bir hikÂye değil. İlgincliği daha cok, modernizmin ve kapitalizmin nufuz kudretini olanca canlılığıyla gosteriyor olmasında.

Kurtuluş Cengiz, datasıyla, zengin mulakatlarıyla, ayrıntılı gozlemleriyle, teorik akıl yurutmesi ve keşif heyecanıyla, Turkiye'de modernleşme literaturunde koşe taşı olacak bir eser ortaya koyuyor.

Yayınevi: İletişim
    Baskı Yılı: 2013

Aranabilir PDF + 16.8 MB

Mediafire

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.