Araştırmanın amacı Kalkanca/İfestos halkının maruz kaldığı sosyal izolasyonun boyutlarını saptamak ve topluluk uyelerinin bu izolasyonu nasıl algıladığını ve yaşadığını kaydetmekti. Temel varsayımım Kalkanca/İfestos cocuklarına verilen eğitimin, sosyal izolasyon durumunun surdurmeye yonelik olduğuydu. Orencilerin okuldaki durumları hakkında istatistiki veriler topladım, oğrencileri sınıf icinde gozlemledim, yerleşim bolgesindeki halkın yaşamına katılarak gozlemler ve bazen de mulakatlar yaptım. Bu calışmanın hedefi, Kalkanca/İfestos halkının sosyal izolasyonunun turunu ve hacmini tespit etmek, topluluk uyelerinin izolasyonu algılama ve yaşama şeklini kaydetmekti. Ana hipotez cocuklara verilen eğitimin sonuc olarak sosyal izolasyonun devam etmesine katkıda bulunduğuydu. Komotini’nin kuzeydoğusunda bir yerleşim/getto olan Kalkanca/İfestos’ta, Cingene olarak tanımlanan yaklaşık 2.000 Musluman yaşar. Ezici coğunluğu fakir ve eğitimsiz olan halk, Komotini’de gecici, uzmanlık gerektirmeyen ve duşuk maaşlı işlerde sigortasız calışır, bazıları gecici tarım işcisi olarak Yunanistan’ı gezer. Son derece duşuk olan gelirleri icin mucadele emek zorundadırlar, hayat onlar icin surekli bir mahrumiyet anlamındadır. Maruz kaldıkları coklu izolasyon, duşuk eğitim duzeyleri ve ozellikle fakirlikleri, bu insanların kendi inisiyatifleriyle eyleme gecme, plan yapma ve durumlarını duzeltme cabası gostermelerine cok az imkÂn tanır. Duşuk sosyoekonomik konumları ve bunun sonucu sınırlı siyasi gucleri ise bu kişilere sosyal haklar alanında verimli taleplerde bulunma fırsatı tanımaz. Her ne kadar cocukların coğu azınlık ilkokuluna kayıt yaptırsa da, genellikle mezun olmayı başaramazlar, ozellikle kızlar İyisi mi artık kitaba donelim. Giorgos Mavrommatis.
Cevirmen: Berin Myisli
Derleyici: Giorgos Mavrommatis
Yayın Tarihi: 04.12.2007
ISBN: 9789756051832
Yayınevi: Kitap
Sayfa Sayısı: 140
Aranabilir PDF + 2.46 MB
Mediafire