• 18-07-2022, 18:43:03

George R. Havens - Fikirler Cağı, Milli Eğitim Basımevi, Ankara 1971.

Fransa’da on sekizinci yuzyılın en dikkate değer tarafı fikir edebiyatı idi. Bu ihtilÂl oncesi cemiyetteki suiistimaller, cok fazla idi. İşkence, baskı ve adaletsizliğin olcusuz kotulukleri karşısında meydana gelen haklı protesto dolayısıyla kelimelerini nadiren erişilebilen bir canlılık ve orijinallik ile bileyen parlak bir yazarlar grubu doğmuştu. Bu zor zamandaki duşunce onderleri duşmanlarının bile dikkatini zorlayan bir uslûbun ustatlarıydı. Ağır bir seyir takip eden terakki savaşında edebiyatın daha kuvvetli bir silÂh haline getirildiği pek gorulmuş değildir. Bunlar, bilinmeyen gelecek namına yapılan savaşın her şeyden once insanların dimağlarında kazanılması lÂzım geldiğini hic unutmayan yazarlardı.
    Bu kitapta bu fikirlerin hikÂyesi bunlara ifade veren cok yonlu ve dinamik insanlardan bahsedilerek anlatılacaktır. Bununla beraber, bunu yaparken hic bir zaman romanlaştırılmış biyografilere başvurmadık. Kitabın sonunda ilgililerin yararlanmasına sunulan notların belgelediği olaylar kendilerinde yeter derecede ifade etmektedir . Bu canlı şahsiyetleri takdim icin hayal deminin cezbesine kapılmaya ihtiyac yoktur.

**Yukleme bana ait.

Format PDF. Boyut (39.8 MB). 449 Sf.

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.